Zűr a hónap szerzője körül

2024.04.22.
Olvasták: 12

Nemrég bevezettünk egy új jutalmazási formát, amelynek neve A hónap szerzője lett. A jól hangzó titulust a legtöbbet olvasott posztnak szántuk, pontosabban ennek odaítélése automatikusan történik annak a számlálónak az adatai alapján, amely minden cikkünkben figyeli a látogatottságot, és az olvasással eltöltött időt. Az algoritmust készen kaptuk, és úgy gondoltuk, ez a jelképes díjazás arra inspirálja majd a szerzőket, hogy megosszák a saját posztjaikat.

De a jó szándék, és az egyszerű működés valahol mindig kibicsaklik. A látogatottsági adatok között ugyanis olyan számok is megjelentek, amelyek jóval nagyobb napi növekedést mutattak egy adott írás nézettsége terén, mint ahány olvasója az egész honlapnak volt. Van ugyanis egy másik, jóval összetettebb számlálómodulunk is, ami precízen regisztrálja a látogatókat, és mert ez egy másik szerveren, globális szinten, jól kipróbáltan működik, nem lehet átverni egyszerű kattintásokkal.

A manipuláció megszüntetésen céljából erre modulra alapozva vezettük be a piros felkiáltójelet a gyanús növekedést mutató cikkek adatainál. Jeleztük, hogy ez kezdetben csak figyelmeztetésre szolgál – ahogy a fociban a sárga lap –, ám ha egy szerzőnél ez a tendencia notóriussá válik, időlegesen ki fogjuk őt zárni a versenyből.

Nem könnyű szívvel mondjuk ki, de a játék szellemiségének megőrzése miatt mától ez a szabály érvényessé vált: aki a piros felkiáltójelezés után a következő hónapban is úgy ér el számottevő látogatottságot, hogy az oldal detektált adatai ezt nem igazolják vissza, kiiktatja magát az adott peridusban a hónap szerzője versengésből.

Benői Sztipán

Lapunk megbízott főszerkesztője, redaktor, tápszergyáros, több iskolaújság és irodalmi periodika (egyebek mellett a Tébolyda című, a kortárs magyar irodalom színe-javát felvonultató antológia) szerkesztője, szerzője, a Rejtő Jenő által kabarétréfa-szereplői rangra emelt Benői Ede tápszergyáros dédunokaöccse.

Ne hagyja ki ezt sem: