Dr Szatymázi Gyomáz (középen) honlapunk külsős szakértője a cikkünkben jelzett irodalmi szalonnázás közben kihirdeti a díjalapítás tényét.

Irodalmi szalonnázás, avagy új díjakat alapítottunk

2024.02.13.
Olvasták: 130

Az Irodalmi Élet és a Dr. Kotász Könyvkiadó szerkesztősége büszkén jelenti be, hogy a virtuális díjazás terén a magyar irodalom mérföldkőhöz érkezett. Ahogy a régi időkben a vándorok, mi is megálltunk ennél az útjelzőnél, és ahogy az elődeink, leültünk rá szalonnázni egy jóízűt. Ennek során támadt az ötletünk, hogy a humor és az irodalom ötvözésével létrehoztuk saját, egyedülálló díjrendszerünket, ami garantáltan felkavarja az irodalom horgászásra és pecázásra egyaránt alkalmatlan állóvizét.

Az új díjrendszer alapfeltétele, hogy kizárólag az Irodalmi Életben megjelenő munkák vehetnek részt benne. Így biztosítjuk, hogy csak valódi különlegességek kerülhessenek szóba a díjazottak között. Útkeresők, kísérletezők, hagyományokhoz ragaszkodók vagy éppenséggel formabontók nyerik majd el ezeket a jutalmakat, amelyek a következők:

 

Kiváló Költemény díj: a líra szerelmeseinek.

Páratlan Próza díj: a történetmesélés mestereinek.

Értékes Értekezés díj: a gondolatébresztő jegyzetek, esszék és kritikák alkotóinak.

 

De nem állunk meg itt! A nagyobb elismerésre vágyók a Időtálló Érték díj, az Arany Kalamáris díj, és a legfelsőbb elismerést jelentő Non Plus Ultra nagydíj felé vehetik az irányt, amelyek megszerzéséhez egyre több és több előző díjat kell zsebre tenniük.

Ha a Díjat Odaítélő Bizottság (DOB) azt indokoltnak látja, soron kívül is kioszthatja ezeket a nívós díjakat. Egy kis spontaneitás ugyanis csak fokozza az izgalmakat. Viszont ne feledjük, hogy egy szerző havonta maximum két díjat zsebelhet be, hogy mindenki számára maradjon esély a csillogásra.

A rangosabb díjak birtoklói nem csak dicsőséget és virtuális ékszereket kapnak, hanem némi pénzjutalommal is, nem beszélve a Dr. Kotász Könyvkiadó szakmai támogatásáról, ami a Non Plus Ultra nagydíj nyerteseit illeti.

Mint minden jó szabályzat, a miénk is él és változik, mint az irodalom maga. Így biztosak lehetünk benne, hogy az Irodalmi Élet is fejlődni fog, reményeink szerint mindannyiunk épülésére és megelégedésére.

 

Várjuk tehát a díjazásra érdemes alkotásokat, és készüljünk fel a virtuális ékszerek, a dicsőség, és persze a jókedv lavinájára, amit ezek a díjak magukkal hoznak! Mondhatjuk úgy is: nyitva van az aranykapu, csak bújjatok rajta.

 

 

 

Benői Sztipán

Lapunk megbízott főszerkesztője, redaktor, tápszergyáros, több iskolaújság és irodalmi periodika (egyebek mellett a Tébolyda című, a kortárs magyar irodalom színe-javát felvonultató antológia) szerkesztője, szerzője, a Rejtő Jenő által kabarétréfa-szereplői rangra emelt Bebői Ede tápszergyáros dédunokaöccse.