Véletlenek a történelemben

2023.06.16.
Olvasták: 240

Közismert, hogy az 1600-as évektől az 1800-as évek elejéig erőteljes globális lehűlés határozta meg bolygónk éghajlatát. Ez volt az ún. „kis jégkorszak”, amikor rövidek és hidegek voltak a nyarak, a tél pedig szeptembertől májusig tartott. Éhínség és nyomorúság jellemezte ezt az időszakot, és mert akkoriban még nem létezett fejlett textilipar, az emberek szőrmékbe burkolózva próbáltak védekezni a hideg ellen. Mindez azt eredményezte, hogy hihetetlen mértékben megnőtt a kereslet a szőrme iránt, ám ebben a kontinentális Európa szűkölködött.

Az akkor még nem nagyhatalomként jegyzet Oroszország viszont ugyanúgy dúskált ebben, ahogy manapság az energiahordozókban. Szibéria állatvilága kimeríthetetlen szőrmeforrást biztosított számukra, amellyel elláthatták egész Európát. Így, ennek a furcsa véletlennek köszönve lett Oroszországból birodalom. Más kérdés, hogy ez az erő nem a gazdaság teljesítményétől függött, de Nagy Péter cárt ez nem érdekelte. Dőlt a mani, jutott belőle építkezésre, pompára.

Aztán megtörtént, ami történt: az 1800-as évekre ez a hatalmas államalakulat már megkerülhetetlen tényező volt, hiszen a méret igenis számít. Mi, magyarok ennek az 1848-as szabadságharcunk idején láttuk a kárát, mert ha nincs az orosz beavatkozás, egészen biztosan kivívjuk a függetlenséget, és akkor nincs se első, se második világháború, beleértve Hitlert és a holokausztot is. Szóval, ha a történelem mélyére nyúlva az eredőket kutatjuk, akkor a modern kori Európa sorsa ebben a „kis jégkorszakban” gyökerezik.

E nélkül Oroszország egészen biztosan széthullott volna, mert nem lett volna anyagi fedezete a birodalom egyben tartásához. Délről, keletről és tán nyugatról is addig nyesték, faragták volna, amíg a területe a mostani töredékére zsugorodik. Értelemszerű, hogy ennek mi, magyarok lettünk volna a legnagyobb haszonélvezői, mert független, erős közép-európai országgá válva a világpolitikába is beleszólhatunk. De a történelemben a „volna” egyenlő a nagy semmivel.

Mégis engedtessék meg nekünk egy cifra káromkodás annak ürügyén, hogy a hosszan tartó lehűlés minden bizonnyal néhány indonéz tűzhányó egymás után kitörése miatt következett be, amelyre az izlandi Laki vulkán felébredése tette rá a koronát. Sokszor csak ilyen véletleneken múlik a világ sorsa. A többi már színtiszta politikai ostobaság kérdése.

Verejtes Edomér

Külpolitikai szakértő és nemzetközi hírű tápszerforgalmazó.