Vakvarjúcska vakcinája

2021.02.24.
Olvasták: 524

Olvasom, hogy a Pfizer Covid-vakcináról kiderült, nem szükséges mínusz hetven fokon tárolni, mert szobahőmérsékleten sem csökken a hatékonysága. Ez az a szituáció, amikor az ember nem tudja, sírjon-e vagy zokogjon. Szeretném látni most azoknak a lelki világát, akik csillagászati összegeket toltak bele a Pfizer oltóanyagok tárolásába és szállításába. Mihez kezdenek most a mínusz hetven fokra kalibrált szekrényekkel, konténerekkel, nem beszélve az iparágról, ami a szer logisztikája köré szerveződött?

Rengeteg a kérdés, de mind közül kimagaslik egy, amely különösen nyugtalanító: vajon hazugságnak, vagy csupán korrigált tévedésnek estünk áldozatául? Az utóbbi valamelyest elviselhetőbb lenne, mert tévedni ugye, emberi dolog, mindenkivel megesik, hogy nekimegy néha az ajtófélfának, tíz-húsz fokot elszámolni tehát még belefér, de hetvenet megengedhetetlen. Középiskolás koromban, amikor a technikumban nagy teljesítményű trafót terveztünk, az volt a végcél, hogy a szerkezet hűtőbordáit meghatározzuk. Ha olyan adat jött ki, hogy a bordák focipálya méretűek, tudtuk, hogy valamit nagyon elszúrtunk a logarléccel, és kezdhettük elölről. Nem volt pardon, vagy mellébeszélés, a bonyolult számítást elejétől a végéig el kellett végezni, és ezért nem sajnált bennünket senki.

Ebből a perspektívából, ahonnét mi nézelődünk, hatalmasnak tűnik a világban a fejetlenség. Egészen egyértelmű, hogy mindenkinek megvan a maga speciális vírus-elmélete és azt megpróbálja kíméletlenül ráerőszakolni a valóságra. A vakcinaforgalmazók és az őket támogató politikai formációk között pedig kisebbfajta háború zajlik, és közben megy a propaganda is: hol erről, hol arról a derék harcosról derül ki valami kellemetlenség, amiből pillanatok alatt kampány szerveződik a szociális hálón.

Naivitás lenne azt követelni, hogy ebben a káoszban hitelt érdemlő módon kapjunk meg minden életünket befolyásoló információt, de ahhoz joggal ragaszkodhatnánk, hogy ne taszítsanak bennünket ötpercenként a kétségbeesésbe. A mínusz hetven és a plusz húsz fok között ugyanis kilencven fok a differencia, ami már olyan, mintha mi annak idején tényleg focipálya-méretű hűtőbordával próbáltunk volna átmenő osztályzatban reménykedni. Ha igaz a feltételezés, hogy a Pfizer csupán túlbiztosította magát, ez akkor is aggályos.

Szóval: ember legyen a talpán, aki felelősséggel és  határozottan ki meri jelenteni, hogy pontosan tudja, mi zajlik körülöttünk, és hogy mi lesz ennek a végkifejlete. Mindaddig, amíg ez be nem következik, mint a vakvarjúcska a mondókában, csak nézzük a hol itt, hol ott fölbukkanó híreket, és reménykedünk, hogy a vakvadász nem vaktöltényes puskával tisztel meg bennünket, hanem nagyon is éles vakcinával.

Majoros Sándor

Jobb sorsra érdemes írócápa, polihisztor és twist again. A honlap gazdája, működtetője és túlnyomó többségében írója, olvasója. Utóbbi majdnem teljesen.

Ne hagyja ki ezt sem: