Szellemi gravitáció

2015.01.22.
Olvasták: 568

gravity_i

A kultúrának rengeteg definíciója van, de ha ezeket mind összeszednénk és beraknánk egy képzeletbeli centrifugába, valami olyasmi jönne ki belőlük eszenciaként, hogy ez valójában a civilizációs értékek gyűjtőfogalma. De ez csak egy trükkös szintézis, mert a kultúra sosem lehet monolitszerűen egységes, mivel éppen a sokszínűsége teszi azzá, ami.

A mindennapi életben számtalan kultúrával találkozunk: a viselkedéskultúra, az öltözködéskultúra, a sportkultúra, a vizuális kultúra, stb. egymásba ágyazódó gyűrűiben élünk, amelyeket a beszélt nyelv fog össze.

Számtalan érv, jóslat és statisztikai kimutatás szól amellett, hogy a magyar nyelv a veszélyeztetett fajok közé tartozik. Egyre kevesebben vagyunk, és a globális „nejlonkultúra” mindinkább befedi kicsiny, más népekéhez egyáltalán nem, vagy csak alig köthető, jellegzetes kultúránkat. Sokan vannak, akik ezeket a hangokat a megcáfolhatatlan valóság bizonyítékának tartják, és lélekben már fel is adták a harcot, mondván, hogy a világjelenségeket meghatározó, agresszív áramlatok ellen úgysem tehetünk semmit.

Talán mondani sem kell, hogy ez a kishitű gondolkodás többet árt a kultúránknak, mint a szóban forgó világjelenségek. A magyar nyelv nem kicsiny és sérülékeny, hanem nagy és erős. Tán még a legtöbbet beszélt húsz nyelv között is benne van, próbáljanak meg utána számolni. Nemcsak régi klasszikusokra épülő, de ma is intenzíven fejlődő irodalmunk van, amely évente több száz új kiadvánnyal gazdagítja egyébként is jelentős könyvállományunkat.

És itt érkeztünk el a kultúra Szent Gráljához, az olvasáshoz. E nélkül sem a központi, kanonizált vonulatok, sem a periférikus jelenségek nem létezhetnének a kultúránkban, mert az olvasás a szellemi dimenzióban olyan, mint a fizikaiban a gravitáció. Ha nem volna, vagy hirtelen megszűnne, többé nem éreznénk lábunk alatt a talajt.

Ezen a nem éppen kellemes időjárással ránk virradó napon – mit tegyünk, ha Kölcsey éppen ezen a napon fejezte be a Himnuszt – próbáljunk időt szakítani rá és olvasunk egy kicsit. Ha ebben a jegyzetben idáig jutottak, ez a célkitűzésük már teljesült.

Ezt a honlapot kizárólag a megosztások száma tartja életben, ezért arra kérjük, ha tetszik önnek, amit lát, a lentebb elhelyezett kék bannerre kattintva ossza meg ezt az írást a Facebookon, hogy mások is megtalálhassák. Kommentek írására is csak a közösségi médiában van lehetőség.

Brkvics Alojz

A filmes és nem filmes ismertetők avatott művelője, de más műfajokban is jártas. Csak itt és csak nekünk alkot, no meg a Regénytárnak, de az a testvérlapunk, úgyhogy ezt a botlást elnézzük neki.