Stop motion ötletpályázat: nem várt érdeklődés

2020.09.01.
Olvasták: 722

Animációs filmötlet-pályázatunk határideje augusztus 31-én éjfélkor letelt. Nem értjük, mi okozhatta, de ahelyett, hogy a téma speciális jellege miatt alig egy-két kísérletező jelentkezett volna, több tucat (egészen pontosan 38) munkát kaptunk. Talán az is közrejátszott ebben, hogy Morricone zenéjét mindenki szereti, és általa a régi, klasszikus westernfilmeket is, amelyek ma már az egyetemes kultúrtörténet részei. Az a sejtésünk sem lehet alaptalan, hogy manapság egyre többen működtetnek saját YouTube csatornát, és foglalkoznak bábfilm-készítéssel, de mert ezen a területen nem halmozódnak a pályázatok, a miénk úgy is érdeklődésre lelt, hogy a Regénytáron és az Irodalmi Életen kívül nem is reklámoztuk. Nagyon örülünk ennek a sikernek, ami egyrészt biztossá tette a díjak odaítélését, másrészt boldog izgalommal látjuk, hogy az irodalom és az on-line multimédia kapcsolódására az ilyen kísérletek reális megoldást kínálhatnak.

A szövegek elbírálása a következő módon zajlik: a zsűri előszelektálással megvizsgálja, melyek azok a munkák, amelyek színvonala lehetővé teszi a netes megjelentetésüket, majd az így kiválasztott műveket a következő szempontok szerint 1-től 5-ig pontozza:

   
1) a kiírás betartása (a pályázat anyaghoz csatolt képen három figurát mutattunk be, ezekhez legfeljebb két Funko Pop bábut adhattak hozzá)
2) ötlet (mennyire eredeti, figyelemkeltő és szellemes az elképzelt bábfilm)
3) megvalósíthatóság (minél kevesebb anyagi ráfordítás, vagy technikai trükközés kell a filmhez, annál magasabb a pontszám)
4) humor (ne a pályamű szövegének stílusa legyen vicces, hanem az ábrázolt szituáció)
5) csattanó (ez ebben a műfajban alapkövetelmény)
6) western hangulat (az ismert western klisék beépítése előnyös)
7) kidolgozottság (a pályázati agyagra vonatkozik. Az összeszedettség prioritást élvez)
8) használhatóság (a filmkészítő stábnak mennyit kell dolgoznia az ötlettel, hogy használni tudja. Minél kevesebbet, annál magasabb a pontszám.)
9) filmszerűség (a pályázó mennyire gondolkodott filmes módon)
10) Morricone (az anyagban milyen mértékben van jelen Morricone szelleme?)

 

A részpontszámok összeadása után alakul ki a végső sorrend.

Holtverseny esetén a zsűri vadnyugati stílusban megpárbajoztatja az érintetteket*.

Ennek részleteiről később számolunk be.

A pályamunkákat október 1-ig folyamatosan töltjük föl a Regénytárra. Hivatalos eredményhirdetés az október 1-ét követő napokban.

 

BREAKING: néhány pályamű itt már meg is tekinthető.

 

__________________________

*VIP-tagjaink soron kívül megtudhatják, miként zajlik le a párbaj, úgyhogy akit furdal a kíváncsiság, igyekezzen kiváltani magának az éves Regénytár VIP-tagságot! Az igénylést ezen a linken kell benyújtani.

Ezt a honlapot kizárólag a megosztások száma tartja életben, ezért arra kérjük, ha tetszik önnek, amit lát, a lentebb elhelyezett kék bannerre kattintva ossza meg ezt az írást a Facebookon, hogy mások is megtalálhassák. Kommentek írására is csak a közösségi médiában van lehetőség.