Nyelvünk titkos ünnepe

2014.11.13.
Olvasták: 783

nyelv_lA Magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án fogadta el azt az országgyűlési határozatot, amelynek értelmében november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánította. 1844. november 13-án ugyanis törvény által államnyelvi szintre emelték a magyar nyelvet. Ezt megelőzően a magyarok németül voltak kénytelenek intézni a hivatalos dolgaikat, ami – valljuk be – irgalmatlanul nagy igazságtalanság volt.

A magyar nyelv függetlenedésének, vagy inkább felszabadulásának ünnepe mégsem kapja meg azt a figyelmet, ami jár neki. Természetesnek vesszük, hogy ebben a szép országban mindenki tud magyarul, hacsak nem térképpel a kezében és fényképezőgéppel a nyakában járkál. Túlzás nélkül mondható, hogy a magyar nyelvvel szemben mi magyarok is közömbösek vagyunk, ami eléggé nagy hiba, mert a nyelv nem tartós áru. Ha elhanyagoljuk, vagy ha rosszul kezeljük, a kifejezéstárunk állaga ugyanúgy megromlik, ahogy a speciális tárolást igénylő élelmiszereké. Aki csak legyint erre, mondván, hogy ez a nyelvészek feladata, fordítva ül a lóra. A nyelvet nem a nyelvtudományok szakértői alakítják olyanná, amilyen, hanem mi, akik használjuk. A hétköznapi beszéd lassan beszüremlik az irodalomba, ahol divattá, szokássá majd pedig szabállyá tőzegesedik és attól kezdve nincs mit tenni. A nyelvészprofesszorok úgy tanulmányozzák ezeket a mutáns grammatikai képződményeket, ahogy az ősredőt járó kutatók a sosem látott egzotikus állatokat.

Kosztolányi a múlt század 30-as éveiben rendszeresen írt nyelvművelő jegyzeteket a korabeli lapokba, amelyek üzenete ma is aktuális. Nehéz lenne az összes ilyen jellegű írását közös nevezőre hozni, de talán az a vezérgondolat mindegyikből kikívánkozik, hogy a nyelv épségének és egészséges fejlődésének legfontosabb feltétele az igényesség. Erre kell törekednünk, ha szóban, vagy ha írásban próbáljuk kifejteni a gondolatainkat, bár ez még nem minden. A manapság használatos, szinte érthetetlenné torzult hivatalos nyelv vadhajtásait figyelve abban is egyetérthetünk, hogy az igényesség mellett nem árt, ha az egyszerűség is a céljaink között szerepel. Próbálják meg, és rá fognak jönni, hogy ez a legnehezebb.

Majoros Sándor

Jobb sorsra érdemes írócápa, polihisztor és twist again. A honlap gazdája, működtetője és túlnyomó többségében írója, olvasója. Utóbbi majdnem teljesen.

Ne hagyja ki ezt sem: