„Mindannyian vécépapírok vagyunk”

2023.08.02.
Olvasták: 165
Interjú Kravicsek Edével, a nagy gondolkodóval az élet alapvető kérdéseiről.

Üdvözlöm Kravicsek Edét, nagyon örülök, hogy elfogadta a felkérést, és beszélgethetünk erről az érdekes tézisről. Kezdjük is rögtön a fő gondolattal: miért állítja, hogy mindannyian vécépapírok vagyunk?

Köszönöm a meghívást, nagyon örülök, hogy itt lehetek. Nos, azért állítom ezt a filozófiai tézist, mert azt hiszem, hogy az emberi létezés mélyebb értelmére és létünk természetére utal.

Érdekes, kérem, fejtse ki részletesebben.

Természetünkből adódóan az ember társas lény, és a társadalmi kapcsolatok és kötelékek szerves részét képezik életünknek. A vécépapír az emberi életben valószínűleg a mindennapi életünk egyik legegyszerűbb és leggyakoribb tárgya. Azonban ritkán gondolkodunk el azon, hogy nélküle mennyire nehéz és kényelmetlen lenne az életünk a modern civilizációban.

Tehát ebben az analógiában azt állítja, hogy a társadalmi kapcsolataink és az egymás iránti függőségünk hasonlítható a vécépapírhoz?

Igen, pontosan. Azt gondolom, hogy olyan sokszínű és különböző emberek vagyunk, mint a vécépapírok. Egyediek vagyunk, különböző tulajdonságokkal, kultúrákkal és értékekkel, de mégis egymásra vagyunk utalva. Ahogyan a vécépapír megkönnyíti az életünket a higiéniában, úgy segítik egymást az emberek is az élet különböző területein. Mindegyikünk hozzájárul valamihez, és összekapcsolódunk egymással, hogy alkossunk egy összetett és összefonódó társadalmat.

Az analógia érthetővé teszi ezt a gondolatot. De talán néhányan azt mondanák, hogy a vécépapír nem rendelkezik öntudattal vagy személyiséggel, és az embereknek azért van nagyobb értelmi kapacitásuk. Mit szól ehhez?

Ez egy jogos észrevétel. Az analógia nem azt jelenti, hogy egyénenként ugyanolyanok vagyunk, mint egy vécépapír. Az emberek egyedülállóak és rendelkeznek az önálló gondolkodás képességével, amelyet a vécépapír nem tesz. Az analógia inkább arra ösztönöz bennünket, hogy jobban megértsük egymás fontosságát és az együttműködés jelentőségét. Az, hogy különbözőek vagyunk, mégis egymásra vagyunk utalva és szükségünk van egymásra ahhoz, hogy teljessé váljunk.

Nagyon érdekes szempontokat hozott fel. A társadalmi kapcsolatok mellett gondolom, az analógia kiterjeszthető a fenntarthatóságra és a környezettudatosságra is?

Abszolút. Az analógia segíthet felhívni a figyelmet arra, hogy gondoskodnunk kell egymásról és a környezetünkről. Ahogyan óvjuk és megőrizzük a vécépapírt, hogy hosszabb ideig szolgálhasson minket, ugyanúgy kell odafigyelnünk a bolygónkra is, hogy fenntartható módon élhessünk rajta. Ez a gondolatmenet segíthet minket abban, hogy tudatosabban éljünk és felelősségteljesebben gondolkodjunk a tetteink következményeiről.

Ez nagyszerű összefoglalója a filozófiai tézisének és annak üzenetének. Kérem, osztja meg még velünk, hogyan jutott el ehhez a gondolathoz?

Az emberi létezés mélyebb értelmére való kutatás során találtam rá erre az analógiára. A filozófiai gondolkodás és a mindennapi élet tapasztalatai között érdekes párhuzamokra bukkantam, és ez vezetett el az „emberek vécépapírok” gondolatához.

Nagyon köszönöm a beszélgetést, izgalmas és inspiráló nézőpontokat osztott meg velünk.

Köszönöm, hogy meghallgattak. Remélem, hogy ez a gondolatmenet segít másoknak is elgondolkodni az emberi kapcsolatokról és felelősségünkről a világunk iránt.

Kipcsák Jakab

Komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkező íródeák, aki sajátos humoráról ismert. Egészen az Árpád házig visszavezethető táprszegyárosi kötődésekkel rendelkezik.

Ne hagyja ki ezt sem: