Miért lenne szükség az Alfréd díjra?

2023.10.12.
Olvasták: 500

Valószínűleg a nyájas olvasó még sohasem hallott az Alfréd díjról. Tulajdonképpen ez az egyik oka annak, hogy igenis szükség van rá. Amennyiben lenne, akkor a tudásunk is növekedne a következtében. A másik, és tulajdonképpen a legfontosabb ok, hogy az irodalmat manapság művelők nincsenek méltóképpen motiválva, hogy az írást szakmányban űzzék.

Az Alfréd díj, egy anti Nobel díj lehetne, amely a méltatlanul mellőzött irodalmárok elismerésére hozandó létre. Nobel díjat minden évben kiosztanak különböző nemzetiségű feketeöves tollkoptatóknak és ez nem lenne másképp az Alfréd díj esetében sem. Persze létezik már az Ignobel díj nevezetű képződmény, mely a feleslegesnek tűnő, ám ennek ellenére elgondolkodtató munkákat díjazza. Ám ez csak egy vicclap kezdeményezése és ezért ne is vegyük komolyan.

Tudományos eredményeiért a béka mágneses térben lebegésének vizsgálatáért például Anré Gein és Michael Berry 2000- ben nyerte el e díjat. Irodalmi munkásságot is díjaznak, ám inkább szervezetek, semmint személyek nyerik ezt el. Példának okáért 2012-ben az Amerikai Elszámoltatási Kormányhivatal egy jelentés elkészítéséért, mely olyan jelentésekről szóló jelentésekről szól, amik jelentéséről szóló jelentések előkészítését javasolják.

Tulajdonképpen, akkor mi marad az alkotóknak, akik nemhogy nem érik el a fekete öves szintet, hanem még ringbe sem szállhatnak az irodalmi küzdőtéren. Kérem szépen semmi. Ezért javaslom az Alfréd díj létrehozását. Megkaphatná minden az irodalom perifériájára szoruló alkotó, aki a kritériumoknak megfelel. Joggal teszi fel az olvasó a kérdést, miszerint miféle kritériumok lehetnek ezek. Példának okáért olyan művek íróit díjazná, akiket ugyan a „NAGY” írótársadalom még nem emelt piedesztálra, ám az olvasók szívesen olvasnak.

Ponyva, vagy akár paródia is versenybe szállhatna a díjért. Mert kérdem én, miért nem kapott Nobel díjat Rejtő Jenő? Na ugye, hogy nincs válasz. Ezért lenne szükség az Alfréd díjra!

Kérek minden irodalmat szerető embert, hogy támogassa ötletemet. Legyen Alfréd díj!

Erdős Sándor

1972-ben Mosonmagyaróváron születtem. Jelenleg, készlet ellenőrként dolgozom. Gyermekkorom óta szeretek írni, de nagyobb közönség felé csak egy éve publikálok. Az írói repertoárom elég széles. A versektől, az egészen mély gondolatokat megjelenítő szépprózáig, valamint a gyerekeknek szánt írásokig terjed.

Ne hagyja ki ezt sem: