Lesz-e magyar katonai kombájn?

2013.08.23.
Olvasták: 1.3K

Egészen friss hír, hogy a magyar fejlesztésű Komondor katonai teherautónak lesz javított verziója. A prototípus után idén jön a négy- és hatkerekes független kerékfüggesztésű modell. A dolog lényege nem a presztízs, hanem hogy végre mi is kezdjük megérteni: a gazdaság mozgatórugója a fegyver. Ha annak idején az Ikarusz autóbuszgyárat nem hagytuk volna szétrohadni, hanem átállunk harci autóbuszok gyártására, nem itt tartanánk, ahol jelenleg.

Első hallásra egy ilyen morbid termék, mint amilyen a harci autóbusz talán eladhatatlannak tűnhet, de ha körbenézünk a világban, azt látjuk, hogy mindenütt törnek és zúznak, ám eközben továbbra is szükség van tömegközlekedésre. Ilyenkor jönne jól, ha a normál városi buszok helyét átvennék a gránát- és lőfegyverbiztos utasszállító monstrumok, bár a buszok, villamosok, trolik és metrószerelvények harciasítása csak részben oldaná meg a tömeges erőszak terepévé vált országok közlekedési gondjait. Nem ártana az sem, ha a jelzőtáblák is golyóállóak lennének, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy ezeket nagy kedvvel lövöldözik ripityára a szemben álló felek.

De ez csak egy apróság ahhoz képest, amennyit a mezőgazdaság teljes militarizálása hozna. Gyárthatnánk például aknabiztos vetőgépeket és golyónak, srapnelnek vígan ellenálló katonai kombájnokat. Utóbbiakat már csak azért is, mert a vetést akkor is be kell gyűjteni, ha a fene fenét eszik, és ha már megtörtént az, aminek nem lett volna szabad megtörténnie, egész más egy páncélozott, válaszcsapásra képes kombájn vezetőfülkéjében ücsörögve aratni, mint az aláaknázott búzaföldön, meztéláb, egy szál kicsorbult kaszával a kézben.

Őszintén remélem, hogy azok a politikusok, akik a magyar gazdaság állapotáért felelnek, megtalálják és elolvassák ezt a jegyzetet, mert csak ebből döbbenhetnek rá a sikeres gazdaságpolitikát és a szuverenitást ötvöző ősi igazságra, amely így hangzik: pacifista népnek nincs hazája. Ettől már csak egy apró lépés a sikeres és növekedésbiztos üzletpolitika, amelynek ugyebár alapfeltétele a magyar fejlesztésű harci autóbusz és az utolsó csavarjáig magyar alkatrészekből készült katonai kombájn. Iparkodjunk mielőbb kifejleszteni, mert még másnak is eszébe juthat.

Ne hagyja ki ezt sem: