Lelni vagy nem lelni

2016.01.21.
Olvasták: 786

Olvasom az egyik portálon, hogy aki lóvét tartalmazó bukszát talál és a ciceszt nem adja vissza a jogos tulajdonosának, komoly börtönveszélynek teszi ki magát. Csak annyit mondhatok erről, hogy olyan mélyen föl vagyok háborodva, mint a Marianna-árok, pedig az nem egy pocsolya.

Azt hiányolom az ügymenetből, ami a dolog lényege: a tárcaelhagyóval szemben hanyagság és közveszély okozása címén foganatosítandó eljárás szükségszerűségét. Miért csak az senyved, aki vétlenül és ártatlanul belesodródott ebbe az egészbe? Képzeljük csak el: megyünk az utcán, hátunkon ott ücsörög saját anyagi nyomorúságunk láthatatlan fantomja, és egyszer csak elénk villan a szerencse egy vaskosra tömött brieftaschni képében. Nem túl gyakran esik meg az ilyen – kábé annyiszor, ahányszor tömeges kihalást okozó meteor tisztel meg bennünket a látogatásával –, ezért minek meggyalázni ezt a ritkásra vetett szerencsét egy ostoba törvényi rendelettel?!

Nem mondom, lehet, hogy holnap én leszek az első, aki ezen a helyen fog sírdogálni, mert elhagyta a pénzes tárcáját, de ha így történik, és ez az elhagyás a saját felelőtlenségem következtében jön létre, szívjak, mint spongya az Adriában. Aki pedig megtalálja azt a pár ezer forintomat, ami ilyenkor, a hónap közepe táján a vagyonomat gyarapítja, legyen vele boldog örök életre.

Ha már törvényileg ebbe az irányba mozgolódunk, azt bezzeg nagyon támogatom, hogy az okmányokat vissza kelljen szolgáltatni. Úgy emlékszem, régebben csak be kellett őket hajítani a postaládába, és a posta magától értetődően kikézbesítette. De ma már posta sem nagyon van, nemhogy postaláda, ezek az úri gesztusok pedig mintha ki is mentek volna a divatból.

Szerintem ott eszi meg a fene a világot, ahol van, ha már egy pénzes szütyő megtalálását is törvénnyel kell regulázni. A dolog egyébként is kétes: hogyan bizonyítják majd rám, hogy a pénztárcalelés ősbűnébe estem, ha ez nem kívánt esemény bekövetkezik? Visszapergetik a nyilvános térfigyelők felvételeit, aztán meg rám küldik a TEK-et? A politikai életben ennél százszor egyértelműbb bizonyítékok alapján sem ítélnek el senkit. Bár lehet, hogy éppen ez ebben az egészben a fifika: egy megtalált, és nem szabályszerűen visszaadott ezresért könnyebb sittre vágni valakit, mint néhányszáz elsikkasztott millióért. Az valahogy nem áll kézre, így nincs is rajta fogás, ellentétben a pénzes tarsolyon, melyet az isten is markolászásra teremtett.

Főként, hogy ha ott hever a földön, a lábunk előtt.

Majoros Sándor

Jobb sorsra érdemes írócápa, polihisztor és twist again. A honlap gazdája, működtetője és túlnyomó többségében írója, olvasója. Utóbbi majdnem teljesen.

Ne hagyja ki ezt sem: