Kütyübolt a Neandervölgyben

2023.11.07.
Olvasták: 156

Elképzelni sem lehet szebb napot annál, mint amikor Gruk, a Neandervölgy büszke lakója bement a szolgáltatóhoz, hogy meghosszabbítsa a marokkő előfizetését. Letépett egy levelet a sorszámosztó mamutfáról, és mert előtte vagy százan várakoztak, átsétált a szemközti barlangban éppen akkor nyitó kütyüárushoz.

– Az égi sárkány okádja rád a tüzet! – üdvözölte a boltos a szokásos köszönési formulával.

– Szakadjon rád a meredek hegyoldal! – viszonozta a köszönést Gruk udvariasan. – Mi ez a hely, barátom?

– Csupa hasznos eszközt kínálok szinte bagóért – mondta a boltos, akit Uggnak hívtak. – Itt van például ez, aminek neve Következő. Látszólag olyan lapos kavics, mint a többi, de ez szikrákat vet, ha megcsiholod.

– Na és ez itt? – mutatott egy érdekes kőre Gruk.

– Ó, ez a núbiai gurulókő! – lelkendezett Ugg. – Ebből lesz majd a kerék, potom húszezer év múlva. Neked jutányos áron számítom.

– Nagyon érdekes, de ez a szépség jobban tetszik – emelt föl a földről egy fehér követ Gruk.

– Ami a kezdetben tartasz, az a Varázslatos Fehér Kő. Sokezer év múlva az Omega együttes meg fogja énekelni – magyarázott Ugg. – Ahogy láthatod, most még a jövő zenéje, de remekül mutat a kőpolcon. Az ára csupán kilenc őshalpikkely.

– És ez? – mutatott távolabbra Gruk a szőrös mancsával.

– Kőmosógép. A patakba mártott bőrtangádat addig csapkodod vele, amíg a le nem töredezik róla a kondenzációs lerakódás. Tízprogramos, és teljesen ökőbarát.

– Mennyibe kerül?

– Neked harminc pikkely, de ha valami olcsóbbat keresel, itt van a hajítókő. Nem olyan nehéz, mint a kommersz változat, ami ingyen van, és elegáns, illik a kézbe, vagy a lábba, vagyis majom és emberszabású egyaránt használhatja.

– Hogyan működik?

– Elhajítod, aztán utánamész. Maga a megtestesült fitnesz – mondta Ugg. – Nos, melyiket csomagoljam?

– Nem is tudom… Csak benéztem hozzád, de ha már itt vagyok, veszek valamit. Legyen talán ez – mondta Gruk és fölvett a porból egy kicsiny, girbegurba képződményt.

– Az annyira forradalmian új, hogy félek, nem tudod használni – nézett rá sunyi módon a boltos.

– Miért? Mi ez? – forgatta a kicsiny tárgyat Gruk.

– Az barátom maga a jövő. Lesz majd olyan korszak, amikor az ember környezete nem létezhet e nélkül a találmány nélkül, de most még ritka, mert megelőzte a korát.

– Milyen néven illethetem, ha majd eldicsekszem vele az ismerőseim előtt?

– Nevezd egyszerűen így: kutyagumi.

 

Majoros Sándor

Jobb sorsra érdemes írócápa, polihisztor és twist again. A honlap gazdája, működtetője és túlnyomó többségében írója, olvasója. Utóbbi majdnem teljesen.