Készlethalmozás magasfokon

2020.03.18.
Írta:
Olvasták: 733

A világjárvány rádöbbentett bennünket arra, hogy a készlethalmozás fontos eleme a kultúránknak, de mivel nincsenek válsághelyzetre rendszeresített tapasztalataink, mindenki a saját esze szerint vásárol. A legtöbben lisztből, fertőtlenítőkből és wc papírból spájzolnak be, mert a fáma szerint ebből a három összetevőből bármilyen élethelyzetre van megoldás.

Az ösztönös vásárlókkal ellentétben én a lényegre szorítkozom, ezért olyan cikket halmozok fel, amely nélkül képtelenség létezni. Ez a cikk pedig nem más, mint a hetvenes lécszög. Történelmi tények bizonyítják, hogy ha ebből hiány mutatkozik, azonnal kérdésessé válik a hosszú távú fennmaradás, mert ha nincs mit enni, akkor egyszerűen csak nincs mit enni, de ha hiányzik a hetvenes lécszög, nem lehet ólat, ketrecet, vályút vagy egyéb létfontosságú szerkezetet tákolni, ami végzetes következményekkel járhat.

Hogy megértsük, miről van szó, vegyünk egy teljesen szokványos, hétköznapi példát, a házi csirkét. Ez a jószág adott: nem vesz tudomást sem az ember által okozott politikai válságokról, sem az őt békén hagyó járványokról, sem a háborús vagy békebeli veszélyekről. Kézenfekvő, hogy az ember megfogja a csirkét, és rákényszeríti a tojásra. Ehhez viszont olyan környezet kialakítására van szükség, amelyben a csirke stresszmentesen termelhet. Nyilván rájöttek már, hogy ezt a környezetet az ól nevű építmény teremti meg, ám ennek kialakítása elképzelhetetlen hetvenes lécszög nélkül. Ez csupán egyetlen példa, de a teljesség igényével képviseli a körülöttünk tobzódó változatosságot.

Mindezt szem előtt tartva szögezem le, hogy ebből az egy árucikkből kell tetemesebb mennyiséget begyűjteni, és a gondoknak vége. A létminimumhoz szükséges öt kiló hetvenes lécszög elférhet a spájzban, a sifonérban, vagy éppenséggel az ágy alatt, és nem kér kenyeret. Legfeljebb egy kicsit megrozsdásodik, de az kit érdekel?

Túlzás és fellengzősség nélkül kijelenthető tehát, hogy a hetvenes lécszög tartja össze a világot, így akinek nem áll rendelkezésére belőle tetemesebb mennyiség, nagyon komoly veszélynek teszi ki magát. Nekem, hál’ istennek, tele van vele egy egész kartondoboz, így, ha valaki dúcot vagy ólat kíván ácsolni, megkereshet az ajánlatával.

Bizonyos módon és körülmények között csereáruként még wc papírt is elfogadok.

Brkvics Alojz

A filmes és nem filmes ismertetők avatott művelője, de más műfajokban is jártas. Csak itt és csak nekünk alkot, no meg a Regénytárnak, de az a testvérlapunk, úgyhogy ezt a botlást elnézzük neki.

Ne hagyja ki ezt sem: