Infláció pankráció

2024.05.10.
Olvasták: 7

Megjelent a legfrissebb jelentés az inflációról. A sajtó jó szokásához híven pánikkeltő üzemmódban teszi közzé az adatokat, kiemelve a legfontosabb tételeket. Ezek szerint az elmúlt hónapban az élelmiszerek ára 1 százalékkal nőtt. Íme, néhány fontosabb tétel:  a cukor 30,4 %-al, a büféáru 9,6 %-al, a csokoládé és kakaó 9,2%-al, a sertéshúsé 9,2%-al, az éttermi étkezés 8,4%-al, az alkoholmentes üdítőitalok pedig 5,8%-al drágultak.

Elemezzük kissé ezeket az adatokat. Az egy gyors rátekintéssel is megállapítható, hogy mindegyik tétel az egészségkárosításban játszik hatalmas szerepet. Kivétel talán a kakaó és a csokoládé, bár ezek is hizlalnak, de hogy a cukor káros, ahhoz nem férhet kétség. Szintúgy a sertéshús és vele együtt az alkoholmentes üdítők. Az éttermi étkeztetés áremelkedése talán ezek összegzése, de aki így kívánja megoldani a táplálkozását, valószínűleg nem fakad sírva a többletkiadástól, mert ezt megengedheti magának. A büféárukat úgyszintén, mert józan ember ezt a szolgáltatást csak végszükség esetén veszi igénybe. De ha összegzést kéne vonni, az a tendencia domborodik ki, hogy a legjelentősebben drágulás mintha az egészségünk megóvása érdekében történne.

Némi gyógyír a bajra, hogy a tojás 20,3, a liszt 19,7, a száraztésztáé 12,5, a sajt 9,6, a tejé 9,3, a kenyér 9,0 és a baromfihúsé 6,5 százalékkal csökkent. Ezek sem mind szentek, ha az egészségmegóvást vesszük alapul, de legalább tudunk miből válogatni, ha ezt kívánja a pénztárcánk.

 

Az inflációról szóló cikk itt olvasható.

Ne hagyja ki ezt sem: