Igazságszolgáltatás

2020.10.07.
Írta:
Olvasták: 829

–  Elnézést a zavarásért, nem tudom jó helyen járok-e: az igazságszolgáltatást keresem.
– A lehető legjobb helyen jár! Mi igazságot szolgáltatunk mindenkinek korlátlan mennyiségben és minőségben.
– Engem elsősorban a minőség érdekel, ami remélem, nem olyan, mint a kínai cipőknél, amelyek ugyebár nem a tartósság mintadarabjai.
– Kedves uram, az a fajta igazság, amit mi szolgáltatunk, nem kínai, de behozatali. Made in EU.
– Érdekelne.
– Jól döntött! A mi igazságunk új, elegáns és trendi. Nagyüzelmi módszerekkel gyártjuk, és az egész világon forgalmazzuk.
– Már megbocsásson, de ha igaz, hogy borban az igazság, akkor a régebbi évjárat elvileg értékesebb.
– A tudomány rég túllépett ezen. Ma már mindenkinek friss, üde igazságra van szüksége, nem olyan drága, egészségkárosító szerekre, amelyeket zajos, büdös tárgyalótermekben szokás pacsmagolni.
– A pénz nem számít, ha igazságról van szó.
– Mi magunk is így vagyunk ezzel: aki igazságra vágyik, ne fukarkodjon! Ez a jelmondatunk. Nos, szóval, mivel szolgálhatok a kedves ügyfélnek? Sokféle igazság létezik.
– Mit ajánl?
– A belépő szint az, hogy mindenkinek megvan a maga igazsága. Legtöbbször ezzel is sompolyognak be hozzánk egy kis ráncfelvarrásra. Aztán van az igazság, amely egy és oszthatatlan. Ezt tömbökben áruljuk. Hozott talicskát?
– Nekem egy zsebben hordható darab is elég lenne. Csak hogy elmondhassam: igazam van.
– Már megbocsásson, de hol szeretné használni az igazságot: otthon vagy közösségi terepen?
– Itt is, ott is, mikor, hogy.
– Ebben az esetben önnek speciális, komplex igazságra van szüksége, amihez kiegészítésként ajánlom az erős médiatámogatást.
– Mennyire növeli meg mindez az árfekvést?
– Nagyon. Bár van egy lecsupaszított, kifejezetten közösségi médiás igazságunk is, de az olyan, mint az ikeás bútor: mindenkinek a saját kezével kell összeraknia.
– Nem vagyok valami ezermester. A szám ugyan eljár néha, de a kezem…
– Ezt a változatot lapra szerelt állapotban közvetítjük, de adunk hozzá egy alapos utasítást. Néhány órát elcsüng ezzel a közösségi hálón, kiposztol valami orbitális baromságot és mire elzsibbad a feneke, már kész is a desztillált igazság.
– Akkor ebből kérek tíz dekát!
– Máris adom, mert mindenki úgy teszi tönkre a saját életét, ahogy akarja.
– Már megbocsásson, de ezt nem egészen értem. Igazságért jöttem ide, nem tanácsokért.
– De kedves uram, pontosan ez a lényeg! Amit az imént hallott az a lehető legtartósabb igazság! Nem fog rajta sem az idő, sem a politika, sem a felebaráti jó szándék. Kinek írhatom a számlát?
– Várjon kicsit! Úgy érti, ez volt az a bizonyos szolgáltatás, amit hirdetnek?!
– Abszolúte. Talán mást várt?
– Hogy őszinte legyek, igen!
– Nézze uram, az igazság az, hogy a szolgáltatás nem képviselet és végképp nem megváltás. Végső soron mindig szembe jön a valóság, és jól bekavar, de mi ezt igyekszünk mellőzni. Igazat adunk, aztán számlázunk, és agyő, menjenek isten hírével.
– Ez natúr szélhámosság!
– Az vesse ránk az első követ, akinek mind a két kezét lecsapta a bécsi gyors. Egyébként pedig teljesen igaza van, a kérése tehát teljesült. Áfával vagy áfa nélkül számlázzak?

Brkvics Alojz

A filmes és nem filmes ismertetők avatott művelője, de más műfajokban is jártas. Csak itt és csak nekünk alkot, no meg a Regénytárnak, de az a testvérlapunk, úgyhogy ezt a botlást elnézzük neki.

Ne hagyja ki ezt sem: