Hogyan védekezzünk a poloskák ellen?

2018.10.11.
Olvasták: 792

A fáma azt tartja, hogy a poloskának nincs természetes ellensége, ami érthető, hiszen annyira büdösek, hogy az már fogalom. Hiába vannak tele tápértékkel, hiába lennének finoman rágni valók lassú tűzön végzett pirítás után, a bűzük minden élvezetet elnyom. A második világháború vége felé kikísérletezett, ún. német margarint juttatják eszembe. Ez a termék annak következtében jött létre, hogy az erősen szorongatott németeknek elfogytak a természetes élelmiszer-készleteik. Gondolkodni kezdtek, miből gyárthatnának például margarint. Logikus okfejtéssel azt gondolták, abból, amiből a legtöbb áll a rendelkezésükre. Amikor jobban körülnéztek, megállapították, hogy per pillanat szarból van nekik a legtöbb. Ebből kellett hát margarint készíteniük, és a rájuk jellemző precizitással, találékonysággal meg is oldották a feladatot. Egyetlen apró bökkenő volt csupán: az új típusú margarinnak sem az állaga, sem az íze, sem pedig a színe nem különbözött a hagyományosétól, csak a szaga maradt a nyersanyagé. Hiába küszködtek és görcsöltek, ezt nem tudták semlegesíteni.

Nem mondom azt, hogy a Harmadik Birodalom ebbe bukott bele, de ez a példa is ékesen bizonyítja, hogy az illat alkalmasint hatékony fegyver. A poloskák is tudják ezt és vígan egzisztálnak saját kis bűzfelhőjükben. Gyanítom, hogy még röhögnek is rajtunk, mint ahogy az amerikaiak is röhögtek a német margarin kísérleti tömbjeinek látványán.

A megoldás poloskaügyben tehát a szagmegvonás. Reális hozzáállással az feltételezhető, hogy a vegyipar aránylag rövid idő alatt ki tudna kísérletezni egy olyan szert, amely illatfelhővel vonná be a poloskákat, kívánatossá téve őket a madarak és a rágcsálók számára. Nem parfümre gondolok, hanem természetes szagsemlegesítő oldatokra, például – ha már a témánál tartunk – laborban gyártott szarszag kivonatra. Ha ezzel spricceljük be a házunk falát Egri Csillagok módjára ostromló poloskahadat, egy csomó rovar és csúszómászó szemében felkeltjük irántuk az érdeklődés tüzét. A szarszag ugyanis csak nekünk, embereknek visszataszító, minden más, perspektivikus, a természettel harmóniában élő faj számára maga a kellemesség. Miután ezt a kis beavatkozást a poloskákon elvégezzük, kényelmesen hátradőlve nézhetjük, hogy az eddig megtévesztett madarak és más élőlények elvégzik helyettünk a poloskairtást.

Összegzésképpen elmondható hát, hogy egy bizonyos fegyver ellen az a leghatékonyabb védekezés, ha azt a bizonyos fegyvert kicsavarjuk a használója kezéből, és önmaga ellen fordítjuk. Képletesen persze, mert a poloskák ugye jámborak és békések, csak hát cipelik magukon ezt a furcsa idegenséget, amivel nem egykönnyen tudunk megbarátkozni. Mentségünkre legyen mondva, hogy a német margarinból sem lett globálisan kelendő termék. Egyelőre.

 

Majoros Sándor

Jobb sorsra érdemes írócápa, polihisztor és twist again. A honlap gazdája, működtetője és túlnyomó többségében írója, olvasója. Utóbbi majdnem teljesen.

Ne hagyja ki ezt sem: