Hogyan lehet gyorsan?

2016.03.07.
Olvasták: 834

Biztos már a régi görögök is – ha nem, hivatkozási alapnak ők a legjobbak – töprengtek rajt, hogyan is lehetne valamit minél gyorsabban megcsinálni, elérni. A mai kor embere, aki amúgy is rohanó világban él, és meg akar felelni minden létező és létezhetetlen társadalmi, családi és egyéb elvárásoknak, hogyne lenne fontos ez a dolog. De még mennyire!  Az idő pénz.

Az persze ma már természetes, hogy az ember minél gyorsabban szeretne eljutni A pontból B pontba. Autópálya, gyorsvonat – olyan igazi gyors, mint mondjuk Japánban -, repülő, ezekkel kell menni, haladni. A híreknek is gyorsaknak kell lenni, mindenkit megelőzve, így néha az esemény híre hamarabb átér a világ túlsó felére, mint ahogy megtörtént volna.

Hétköznapi, egyszerű életünket is átfonja, manipulálja  a „hogyan lehet gyorsan” kezdetű találmányfélék, tippek, megoldások, ötletek, javaslatok, gyógyszerek, krémek, oktató videók és könyvek, tanfolyamok áradata. Körülnéztem az interneten, csak úgy szemezgetve, csipegetve, szubjektíve, tehát nem lesz teljes körű a tájékoztatás. Így mellékhatások tekintetében semmit se kell tennie, de főleg ne keresse meg az ajánlattevőket. Ezeknek a reklámoknak a hatására semmiképpen. Hihetetlen kategóriában mondjuk elég jó helyezést érnének el az élet fontos területeit érintő időspórolós  ígéretek.

Fontossági sorrendben legyen az első a fogyás. Itt a tavasz, lenge ruhák és buja pillantások évada. Nosza, rajta, turbózzák fel magukat a női nem tagjai a férfiak legnagyobb örömére, különben is, közeleg a nőnap. Nemzetközileg. Ma már ugyan nem emlegetik Klara Zetkint, de az obligát kis virágcsokor jár. Hölgyek! Figyelem!  „ 4 hét alatt tökéletes tested lesz!” – képeken meg is mutatják.

„ 14 nap alatt így dobd le az úszógumid” – persze mindenki tudja, hogy nem a felfújható kacsásról van szó. „ 72 óra alatt 10 kg-mal lesz kevesebb!” – hűha, erre tudnék egy módszert, de az nagyon a fekete humor, sőt a morbidság kategóriájába tartozna. „ 1 nap után vékonyabbnak érzed magad” – ez kedves, hát hiába, minden az agyban dől el. Mondogatni kell: vékonyabb vagyok, már érzem, ahogy cérnulok. Ezt naponta ötvenszer. Aztán majd kiderül, mi lesz a hatása. Fogyni ennél gyorsabban nem lehet. Ez a rekord, ez viszi el a pálmát. 1 nap! – hát azért azt ki lehet bírni a szent cél érdekében.

Jöjjön a szépségápolás, óh! „ 1 hónap alatt házi módszerrel örökre megszabadulsz a bajuszodtól!” – szól lányoknak, asszonyoknak a frappáns ajánlat. S mi lesz a szakálkával? Nem kell ezekkel annyit lacafacázni. „ Búcsúzz el a ráncoktól, fiatalodj meg 30 perc alatt!” – aki ezt reklámozza, húszon jóval alant,  szóval ha ezt a szert kétszer kipróbálja, mehet vissza az oviba.

Hagyjuk a külsőt, irány a konyha! Ott se kell sok időt elpocsékolni, csak haladni a korral.

A leggyorsabb süti 5 perc alatt, a főtt étel ugyanebben a kategóriában 10-15 perc alatt készül el. Fokhagymapucolás 10 másodperc, gránátalma kimagozása ugyanennyi. Mindennapi élelmiszerünket add meg nekünk ma alapon.

Egészségre is áldozzunk életünkből egy kevéske időt: 3 hét alatt visszanyerjük éles látásunkat, tisztán és vibrálás nélkül olyan lesz a szemünk, mint a sasé. A visszértől 1 hét alatt megszabadulunk.

Persze nem árt egy kis pénz se, hogy eme csodákat megvalósíthassuk, de félre bú és bánat, erre is van gyógyír. Gyorsan pénzhez lehet jutni 1 hét alatt, és állítólag – becsületes üzletből – 1 éven belül meg lehet gazdagodni. Belegondolva: mennyi elpocsékolt év van mögöttem!

A kedvencem a végére hagytam: 5 másodperc alatt megszünteti a tanulással kapcsolatos problémákat az, amit hirdetnek. Lehet, hogy erre kellene először rákattanni.

A többi már menne magától, mint a parancsolat, s főleg gyorsan. Nagyon gyorsan.

Salánki Anikó

A Regénytár 2014-es jubileumi novellapályázatának első helyezettje.