Hogyan igyunk kávét virtuálisan?

2020.04.22.
Olvasták: 770

Az ENSZ Kocsmaügyekért Felelős Bizottsága nemrég meghozott egy olyan fontos döntést, amely minden bizonnyal drámai hatást gyakorol a Föld élővilágának további sorsára.

Közismert és nem vitatott tény, hogy a pandémiás helyzet az irodalmi kávéivás előtt is becsapta a nagykaput, így a műfaj elszánt hívei képtelenek abban a szerepben tetszelegni, amely az explicite-jellegű kávézgatás alapkövetelménye.

Mindezt szem előtt tartva az ENSZ tegnap összehívta azt a válságtanácsot, amely a közösségi térben végzett kávézás új irányelveit hivatott lefektetni. A videokonferenciára a világ minden szegletéből bejelentkező hozzáértők egyetértettek abban, hogy a hagyományos, pulton könyökölős, vagy sarokban meghúzódós, újságot, könyvet, laptopot esetleg okostelót birizgálgatós egyéni vagy csoportos kávézásnak mostantól befellegzett. A cafék zárva, a kocsmákban pókok ropják a táncot, a restaurant-okban meg egerek báloznak féktelenül. A gyorséttermekben ugyan továbbra is mérnek kávét, de csak elvitelre. Ebben pedig mi a pláne? – kérdezték többen, teljes joggal. A kávéivás ősi rítus, és bár van, aki az íze miatt vedeli, az igazi móka az, ha sokadmagunkkal leülünk az asztal mellé, és mindenféle kütyüket meg mütyüröket pakolunk ki a csészék mellé.

Félő, hogy az effajta szabadsághoz idomult emberiség nagyon gyorsan el fogja veszíteni a béketűrését, és törni-zúzni kezd, ha nem teszünk le az asztalára valami pótlást – jelentette ki a mozambiki küldött, amelyre a patagóniai kolléga úgy reagált, hogy a megoldás a virtuális kávéházak kialakítása és elterjesztése lehetne.

A Dzsibutiból érkezett szakértő erre kijelentette, hogy a virtuális kávézás már eddig is benne tartózkodott a köztudatban, de nem lett népszerű, mert hiányzott belőle az a natúr szürcsölgetés meg kortyolgatás, amely nélkül a kávézás csupán szánalmas pótcselekvés. A pakisztáni küldött erre reagálva kifejtette, hogy hazájában a járványt megelőzően is folytak kísérletek a távkávézás terén, és azok a látvány tekintetében kifejezetten ígéretesnek bizonyultak. Nem tudták viszont megoldani az illat és az íz problematikáját, ami felveti a káros mellékhatások, így a türelmetlenség, a csalódottság és a kiábrándultság jelentkezését.

Az elhúzódó tanácskozást végül siker koronázta, mert a magyar delegátus azt javasolta, hogy mindenki készítse el otthon a kávéját, majd a bögrét a webkamera látókörébe helyezve csatlakozzon rá arra a központi szerverre, amely egyfajta gyűjtőhelyként tömöríti a műfaj szerelmeseit. Itt nem kell influencer megoldásokkal előjönni, csak a kávét kortyolgatva bámulni magunk elé, ahogy a járvány előtt a rendes cafékban. Ha valaki eközben nézelődni, vagy ismerkedni is szeretne, megteheti ezt a hagyományos módon, privátban, ha van rá fogadtatás.

A magyar külött azt is felvetette, hogy mindezért ugyanúgy fizetni kéne a virtuális pincérnek, ahogy régebben, ami annyira tetszett a delegátusoknak, hogy rögtön fel is ajánlották a saját bankszámla számukat erre a nemes célra.

Őszintén remélem, hogy ez a segítő szándék önökben is erőteljesen munkálkodik.

Eblegor von Trottle

A Nagy Hadron Ütköztető Irodalmi Részlegének vendégprofesszora. Nemzetközi hírű irodalomfizikus, az írás és az atomfizika kapcsolatának kutatója.

Ne hagyja ki ezt sem: