Haj és irodalom

2019.05.19.
Olvasták: 765

Szenzációs fölfedezésről adott hírt a Nagy Hadron Ütköztető Irodalmi Részlegének nemzetközi kutatócsapata. A nyenyec, tolték, dán és kubai szakemberekből álló gárda hosszas vizsgálódás után kimutatta, hogy összefüggés tapasztalható a haj növekedése meg az irodalom között.

A bejelentés különösen a haj nélkül élő embertársainknak lehet érdekes, főként, ha azt a vágyat dédelgetik magukban, hogy a hajjal rendelkezők táborába léphessenek. Mivel a kísérlet túl bonyolult ahhoz, hogy közönséges emberi észjárással fölfogható legyen, a részletek aprózgatásával nem időzünk. Legyen elég az, hogy a részecskegyorsítóban kopasz emberek olvasási szokásait ütköztették dús hajzattal rendelkezők hasonló irányultságával, és a kapott eredményt beszorozták a haj növekedésének koefficiensével. Ebből deriválták ki azt a statisztikai adatot, amelynek láttán – bizton állíthatjuk – az a haj is égnek áll, ami nem létezik.

A hitelesített mérés ugyanis egyértelmű bizonyítékot talált az olvasmány érdekességi mutatójának négyzetgyöke és a hajhullás mértékének negatív logaritmusa között. Mindez azt jelenti, hogy minél unalmasabb művet olvasunk, annál nagyobb valószínűséggel szenvedünk el hajmennyiség-veszteséget. Ordenáré módon vacak irodalom kapcsán még az egy helyben történő megkopaszodás sem teljesen kizárt, ami különösen azokat érint, akik dús, ondolált hajzattal ülnek neki kortárs magyar irodalmat tanulmányozni.

Reményt kelt viszont az a fölfedezés, hogy a hajveszteség negatív irányban is működik, tehát ha a figyelmünket messzemenőkig lekötő írást tanulmányozunk, a hajunk dúsabban fog ráomolni a vállunkra, mint az annak előtte tette. Ezt támasztja alá azt a jelenség, hogy a kísérletben részt vevő kopasz egerek – miközben Majoros Sándor novellákat olvastak föl nekik –, látványos szőrgombócokká változtak, ám amikor a kortárs magyar irodalom palettájáról találomra fölcsippentett opuszokat adtak be nekik, még a szőregerek is bőregerekké csupaszodtak.

A tudósok most azt tervezik, hogy a kísérletet embereken is elvégzik, ezért önkéntesek jelentkezését várják. Mivel a tét hatalmas – teljes kopaszodás vagy hajas élet –, lapzártáig nem lépett be a laborba jelentkező, de a kutatók szerint, ami késik, az nem múlik, legfeljebb halasztódik. Vagy, ahogy ők mondják: hajasztódik.

Regénytár Press

Javarészt internetes hoaxokra támaszkodó hírügynökségünk, amelynek anyagait vétkes könnyelműség lenne komolyan venni.

Ne hagyja ki ezt sem: