Franz Kafka: A hivatal

2015.10.20.
Olvasták: 1.4K

kafka_

Szenzációs irodalmi hírről számolt be a Kavči Hory nevű cseh önkormányzati lap. A prágai Fabius Topolánek utcában nemrég átalakították azt a tetőteret, amelyben az ifjú Kafka másfél hónapot töltött el súlyos idegi depresszióban. Az épület tetőszerkezetének javításakor a munkások egy megsárgult, egérhúgytól és bagolyszartól büdös kéziratköteget találtak a szelemenfa és a kakasülő közötti résben. A lelet átvizsgálásakor kiderült, hogy a 20. század egyik legnagyobb szürrealistájának ifjúkori regénye, amely a későbbi jelentős Kafka-művek félreismerhetetlen stílusában mutatja be a hivatali élet buktatókkal teletűzdelt irracionalitását.

A Hivatalban Kafka egy pubertáskorban lévő iktatógyakornok hányattatásait mutatja be, amelynek során a főhős képtelen elvégezni egy pofonegyszerűnek tűnő feladatot. Mindössze egy üres papírlapot kell szereznie főkönkének az iktatóba, iratalátétnek, de ez nem várt bonyoldalmakat okoz számára. Kafka végtelen hurokként ábrázolja azt a vergődést, amelynek során az iktatógyakornok ide-oda vándorol az egyre inkább labirintussá változó épületben. A papírlap-kiadási engedély hivatalossá tétele fokról fokra bonyolultabbá és ezzel együtt lázálomszerűbbé válik. Különféle aláírásokat, kiegészítéseket és pecséteket kell szereznie, ahhoz, hogy különféle aláírásokat, kiegészítéseket és pecséteket gyűjtsön be csupán ennek az egy darab üres papírnak a birtokba vételéhez, miközben az idő és a tér félelmetes konglomerátummá alakul át körülötte. Hetek, hónapok, sőt, évek múlnak el, és ez az egy darab fehér papír a szabadság metaforájává, pontosabban az önmaga rabságából szabadulni képtelen kisember vergődésének, önmegsemmisítő kényszer-pályájának a jelképévé válik.

A kézirat itt-ott még magán viseli a pályakezdő író stílusbizonytalanságát, de már fölfedezhetők benne azok a nyomelemek, amelyek később a Kastély, a Per vagy éppen az Amerika szövegét oly feledhetetlenné tették.

A Hivatal minden bizonnyal a Jindřichúv Hradecben másfél hónap múlva sorra kerülő Dark Wave Irodalmi Fesztivál egyik szenzációja lesz.

Regénytár Press

Javarészt internetes hoaxokra támaszkodó hírügynökségünk, amelynek anyagait vétkes könnyelműség lenne komolyan venni.

Ne hagyja ki ezt sem: