Férfinapi köszöntő

2014.11.19.
Olvasták: 3.8K

Ma a férfiak nemzetközi napja van, amit nemtársaim bizonyára boldog megelégedéssel vesznek tudomásul. A felhőtlen örömködés perceit viszont beárnyékolhatja az a sanda gyanú, hogy aminek világnapja van, azt a tapasztalatok szerint a kihalás veszélye fenyegeti, gondoljunk csak a koalákra, a pandákra meg a többi hasonló, gyámoltalan teremtményre. Másfelől pedig nekünk, férfiaknak fogalmunk sincsen, miben nyilvánul meg ennek a napnak a jelentősége.

A hivatalos magyarázat szerint a nemzetközi férfinap ötletét Trinidad és Tobagó vetette fel, a nem túl távoli 1999-ben, és mert az ENSZ azonnal magáévá tette az ötletet, ma már világszerte szerveznek férfinapi rendezvényeket. Állítólag 2009 óta nálunk, Magyarországon is, de az vesse rám az első dunakavicsot – vagy mert férfinapról van szó, löttyintse rám az első korty sört –, aki belebotlott már ilyesmibe.

Anélkül, hogy lebecsülném ennek a napnak a jelentőségét, vagy hogy magam ellen beszélnék, én úgy képzelem el ezt a dolgot, mint a Médiatanács ajánlásait. Jó szándékú, építő jellegű tanácsgyűjtemény formájában, amelyet a feleségek, barátnők, jólelkű ténsasszonyok, csinos masamódlányok egyszóval a nőismerősök kezébe nyomhatnánk, hogy lapozzák fel, és miután kiválasztottak egy nekik tetsző tételt, annak rendelkező részét vonatkoztassák ránk. Az ajánlások közt csupa ilyesmi lenne, hogy „ezen a napon ne vitesse le a szemetet élete párjával”, vagy „hagyja, hogy a barátaival egy kiadósat sörözzön”, esetleg „hagyja, hogy a kanapán tespedve, távirányítóval a kezében múlassa az időt, miközben ön a konyhában répatortát készít neki”.

A sor tetszőleges irányban és dimenzióban folytatható, bár ha a viccet félretesszük, el kell ismerni, hogy a férfiak valóban veszélyeztetettek. Különösen a negyvenes-ötvenes generáció tizedelődik olyan betegségekben, amelyek szinte kivédhetetlenek. Talán erre gondoltak a trinidadiak meg a tobagóiak is, amikor ezt a napot kezdeményezték. Az pedig valószínűleg csak a véletlen műve, hogy a WC világnapját is ma ünnepeljük.

Majoros Sándor

Jobb sorsra érdemes írócápa, polihisztor és twist again. A honlap gazdája, működtetője és túlnyomó többségében írója, olvasója. Utóbbi majdnem teljesen.

Ne hagyja ki ezt sem: