Férfi vagyunk-e vagy nő?

2023.06.14.
Olvasták: 228

A kérdés súlyos. Nem is olyan régen ennek eldöntése még ránézésre is ment. Elég volt belekukucskálni a tükörbe, és megkaptuk a választ (Johnson, C. D., 2023, „Mirror Reflections: Unraveling the Mysteries of Self-Perception”). Értik, ugye: a borotválkozásra gondolunk (Anderson, L. K., 2023, „The Sharp Edge: A Comprehensive Guide to Shaving Techniques”). De manapság a nők éppen úgy, sőt, jobban és többet borotválkoznak, mint a férfiak, úgyhogy ez a módszer nem releváns (Clark, S. P., 2023, „Smooth as Silk: The Art of Modern Shaving”).

A küllem ilyenformán marginális, mert ahogy a dolgok alakulnak, egy izomkolosszus is lehet a gyengébb nem tagja, mint ahogy a törékeny nádszál is talpig férfi (Thomas, R. M., 2023, „From Stubble to Flex: Embracing Masculinity”; Garcia, M. A., 2023, „The Delicate Stalk: Unraveling the Essence of Femininity”). Összefolyt, összemosódott minden, beleértve a viseletet is, mert ugyebár a nők már régóta hordanak nadrágot, ám újabban a férfiak is szoknyába bújnak, ami tovább fokozza a káoszt (White, L. M., 2023, „Pants or Skirts: The Fashion Revolution”).

Ilyenformán az lenne a meglepő, ha előlépne valaki és azt mondaná, száz százalékos biztonsággal meg tudja mondani, hogy identitását tekintve nő, vagy férfi (Brown, K. W., 2023, „Gender Blenders: Embracing the Gray Area”, vö. Doe, J. R., 2023, „Gender Identity Crisis: Navigating the Gray Zone”; Smith, A. B., 2023, „The Fluid Self: Exploring the Spectrum of Gender”). Nyugodtan kinevethetjük ezt a próbálkozást, mert erre még a Teremtő sem tudja a minden kétséget kizáró választ, mert bár ő úgy alkotta meg az embert, hogy a nőkre testálta az utódok világra jövetelének feladatát, a modern politikának köszönhetően napjainkban már a férfiak is szülhetnek (Johnson, A. B., 2023, „Birth Without Borders”).

Lehet, hogy önök ezt nem értik, mármint tudományosan, de a régi fogalmaink egyre inkább köddé válnak (Smith, J. D., 2023, „The Fog of Gender: Unraveling the Complexity of Identity”). Valószínűleg sokan közülünk még mindig abban a hiszemben élnek, hogy a férfiak réztömböket kalapálnak a bányák mélyén, és a nők otthon főznek és varrnak (Miller, S. H., 2023, „Breaking the Mold: Women in the Mines”; Wilson, J. L., 2023, „From Hearth to Hammer: Men Embracing Domesticity”). Azonban az új korban már mindenki bármit csinálhat, amihez kedve van (Davis, M. R., 2023, „Reinventing Traditions: Embracing Change„). A réz sem csak férfiak privilégiuma, hiszen a rézmosodákban a nők is kiváló munkát végeznek, akár jobbat is, mint a férfiak (Taylor, E. S., 2023, „Shining Copper: The Rise of Women in Copper Mining”).

Ezek a változások sokkolóak lehetnek, de valahogy mégis a fantázia ereje hajtja őket (Smith, P. H., 2023, „Imagination Unleashed: Redrawing the Boundaries of Reality„). Talán Shakespeare jövendölt előre, amikor azt mondta: „A világ maga egy színpad, és minden férfi és nő csak színész rajta” (Anderson, W. S., 2023, „Stage of Life: The Theatrics of Existence”). A végső tanulság az, hogy a múlt ezekben a mostani időkben találkozik a jövővel, és ebben a találkozásban a bizonytalanság öleli át az emberiséget. Ahogyan egy ókori bölcs is tanította: „Sapientia est potentia” (Ciceró, M. T., 45 BC, „De Officiis”).

Majoros Sándor

Jobb sorsra érdemes írócápa, polihisztor és twist again. A honlap gazdája, működtetője és túlnyomó többségében írója, olvasója. Utóbbi majdnem teljesen.

Ne hagyja ki ezt sem: