Fényszósz

2013.04.23.
Olvasták: 776

Egy amerikai mágnás állítólag másfélmillió dollárt ígért annak, aki valamilyen természetfeletti csodát hajt végre. Levitáció, feltámadás a biológiai halálból, reinkarnáció mind-mind számításba jöhetne, de annak ellenére, hogy hemzsegnek körülöttünk a próféták, ez a szép summa a mai napig érintetlenül hever abban a széfben, ahová behelyezték

Nem tagadom, gyerekfejjel – csakúgy, mint a kortársaim – én is kísérleteztem a csodatétellel, pedig akkor még híre-hamva sem volt a jutalomnak. Megpróbáltam például a nézésemmel jércét elaltatni, vagy olyan erősen koncentrálni, hogy összetörjön tőle egy üres üveg, de mire megnőttem, már inkább abban reménykedtem, hogy találok egy ezrest, amit más nem vett észre. A csodahívők még tűréshatáron belüli csoportja a szerencsejátékban is bízik, de a józanabb gondolkodásúak erre is csak legyintenek, és inkább az eszük vagy a két kezük munkájával próbálnak boldogulni.

Ehhez képest most itt van ez a fényevéses hisztéria, amire ráment egy kisgyerek élete. Gyanítom, hogy a szülők is úgy voltak ezzel, hogy miközben másoknak fényt prédikáltak, ők maguk csülkös bablevest fogyasztottak, gazdagon. Egyébként ami a fényevést illeti, teljesen igazuk van, hiszen mindnyájan fényevők vagyunk, de nem natúrban, hanem úgy, hogy a fényt először átalakítják a növények, a növényeket meg a növényevő állatok. Mi ezt a többszörösen átalakított napfényt vesszük magunkhoz. Aki kihagy néhány lépést, és azt tételezi magáról, hogy utánozni tudja a növényeket, agyilag semmivel sem áll tőlük magasabb szinten.

De a natúr fényevéssel még így sincs olyan nagy baj, ha az emberek csak önmagukon kísérletezgetnek vele. Valahogy úgy, ahogy mindnyájan megpróbálkozunk a természetes fény elfogasztásával két normális étkezés között: benyomtunk egy dupla hamburgert, aztán desszertnek végigsétálunk a napsütéstől eláztatott utcán. Ez kifejezetten jólesik, de csak azért, mert már túl vagyunk a hamburger okozta örömökön. E nélkül a fényevés olyan, mint kajaillattal próbálni meg jóllakni. Lehet, hogy 10-20 ezer év alatt ebből is összejönne annyi kalória, amennyi egy fél rőf kolbászban simán megvan, de én inkább maradok az utóbbinál. A főételnek szánt fényszószt kóstolgassák azok, akiknek hiányzik az a másfél millió dollár.

Majoros Sándor

Jobb sorsra érdemes írócápa, polihisztor és twist again. A honlap gazdája, működtetője és túlnyomó többségében írója, olvasója. Utóbbi majdnem teljesen.

Ne hagyja ki ezt sem: