A belgák már megint kitaláltak valami furcsát. Ezúttal a Gent városában élő fenntarthatósági guruk álltak elő az ötlettel, hogy miért is ne együk meg a karácsonyfát, miután kidíszítettük, bámultuk, és talán már a kutyánk is kipróbálta, milyen alatta szundítani. A fenyőfa, mint gasztronómiai alapanyag? Ez az igazi lehetőség!
Hogy is nézne ki egy karácsonyfa a tányéron? Előétel: Fenyőlevél-pesto pirítóssal. Vigyázat, a tűlevelek alaposan átmossák a fogakat, szóval ez már-már fogápolás is! Főétel: Fenyőágas csirkemell – természetesen biofával füstölve, hogy megmaradjon a fa eredeti „karácsonyillat-aromája”. Desszert: Fenyőgyanta-puding. Ez nemcsak édes, hanem garantáltan megakad a torkunkon – szó szerint.
De miért együk meg a fát, amikor komposztálhatnánk is? A legfőbb érv az evése ellen az, hogy a fenyőfa megemésztése nem csak a gyomrunkat, de a türelmünket is próbára teszi. Egy belga szakértő szerint tele van antioxidánsokkal, és különféle illóolajok is találhatók benne – ami talán megmagyarázza, hogy miért tüsszentünk annyit a karácsonyfa mellett –, de vajon az emberi szervezet tényleg készen áll arra, hogy feldolgozza ezt a táplálékot? Hát… nem egészen, sőt, egyáltalán nem.
A nagy kérdés persze az, hogy mit mond erről a magyar konyha? Mi, magyarok is újíthatnánk egy kicsit, például készíthetnénk fenyőgulyást vagy fenyős bejglit. A fenyőpálinkát már nem is merem felhozni, mert biztos lenne rá igény. De azért képzeljük el nagymamánkat, ahogy kérdezi: „Hozhatok még egy szelet karifát, kisfiam?” Valószínűleg itt érne véget a családi ebéd.
Szóval: együk vagy ne együk? Ha idén meguntad a szaloncukrot és a bejglit, és van egy kis humorérzéked, talán érdemes egyszer kipróbálni a karácsonyfát is, de vigyázz, nehogy túlságosan megbarátkozz vele, mert a végén még megakad a torkodon a karifa talpa. Hacsak ki nem „csontozod” főzés előtt, bár erről még a belgák sem nyilatkoznak. Lehet, szőröstől-bőröstől megeszik, ahogy majd a húsvéti nyulat, ha ez a divat tartós marad.
Reméljük, hogy nem.
Boldog fenntartható új évet mindenkinek! 🎄
(Az eredeti cikk itt olvasható.)