Cicella kocsonyát főz

2019.09.03.
Írta:
Olvasták: 646

Szenzációs hír kapott szárnyra nemrég: a Hold sötét oldalán caplató kínai robotjármű, a Yutu-2 (Jáde Nyúl 2) az egyik kráter alján rejtélyesen fénylő, gélszerű anyagot talált. Már az is kész csoda, hogy erről a fölfedezésről ennyi információ napvilágot látott (és ez ugye, fölveti a kamu lehetőségét is), de ha már a dolog kiszivárgott, előbb vagy utóbb jönnie kell a teljes színvallásnak is, de most még csak találgathatunk.

Az első és legkézenfekvőbb lehetőség az, hogy a Hold mesterséges égitest, pontosabban egy hatalmas focilabda, amiből most kifeslett a belső. De akinek ez túl meredek, kibékülhet azzal a sejtéssel, hogy a titokzatos trutyi egy olyan ásvány, ami csak a Holdon létezhet. Továbbgondolva ezt könnyen eljuthatunk addig a következtetésig, hogy ennek az ásványnak pénzben kifejezve hatalmas értéke van, mert a gyógyászattól a hadiiparig mindenütt hasznosítható, nem beszélve az ékszeriparról, ami a fegyverkereskedelem után a második legjövedelmezőbb ágazat.

Nem kizárt az sem, hogy a gödörben egy élőlény horkol, talán egy kozmikus amőba, ami minden földi kotyvaléknál hatásosabb másnaposság elleni szert kakál, de csak ott, ahol van. A Jáde Nyúl emiatt egy mindenki által hiányolt és hőn áhított elixírt hozhat magával, amit a kínaiak minden bizonnyal olcsóbb, nejlonreszelékből főzött változatban is teríteni fognak világszerte.

Aki pedig arra számít, hogy a kráter csöndes öblében a földön kívüli értelem tartja a szokásos éves pihenőjét, nem is biztos, hogy téved. A takonyszerű anyag vígan lehet élien is, aki alamuszi módon arra vár, hogy levigyék a Földre, és ott eluralkodhasson. A témába vágó filmek tanulsága szerint ez az esemény elkerülhetetlenül be fog következni, ezért mindenkinek azt ajánlom, inkább abban a verzióban higgyen, hogy ez csak a legújabb fejlesztésű kínai ragasztó, ami véletlenül esett le a Jáde Nyúl szigeteléséről. Mindenesetre a hivatalos magyarázatra még várni kell, de a bukméker irodák ezt az utolsó változatot teszik meg a legalacsonyabb oddsal.

Azt csak privátilag jegyzem meg, hogy kölyök koromban, amikor a Holddal kapcsolatban kérdeztem az idősebbeket, azt a választ kaptam, hogy ott bizony Dávid hegedül Cicellának, aki pedig táncol. Most tán kiderült, hogy Cicella sem mindig táncol,  hanem alkalmasink a kocsonyát főz Dávidnak. Talán ezt fedezte föl a Jáde Nyúl.

Majd a kínaiak hoznak belőle kóstolót.

Brkvics Alojz

A filmes és nem filmes ismertetők avatott művelője, de más műfajokban is jártas. Csak itt és csak nekünk alkot, no meg a Regénytárnak, de az a testvérlapunk, úgyhogy ezt a botlást elnézzük neki.

Ne hagyja ki ezt sem: