„Dante megfordulna a grillpultban” – interjú Szerző Géza költővel

2024.11.18.
32 megtekintés

Szerző Géza budapesti, kissé megroggyant gangos lakásában ülünk egy rozoga konyhaasztalnál. Az asztalon pálinkás poharak, olívabogyók, rántott hús, egy fél fonnyadt citrom, és valami, amit Szerző „művésztojásnak” hív. A költő épp a harmadik pohár házi szilvapálinkát lötyögteti, miközben a költészet lényegéről értekezik.

 

– Géza, te hogy állsz mostanában a költészettel?

– Hogy állok? Úgy, hogy az előbb is majdnem elestem a macskában. De a költészet! Az maga az élet, érted. Mint a szalonna és a savanyú uborka: egyszerre csíp, sós és zseniális.

(közben a költő egy olívabogyót próbál felnyársalni egy kanállal, sikertelenül.)

– De mit gondolsz a digitalizációról és a költészet jövőjéről?

– Jövő? Nekem a jövő az, hogy lesz-e elég pálinka ebben az üvegben, mire a beszélgetés végére érünk. De ha muszáj válaszolni: a digitális világ olyan, mint a mikrós pizza. Gyors, kényelmes, de nincs benne lélek. A költészet viszont… az olyan, mint egy jó csirkepörkölt! Egy kis vörösborral megbolondítva. Bár ne kérdezd, hogy én mikor írtam utoljára. Talán akkor, amikor még a földszinten lakott az az özvegyasszony, aki mindig hozott kókuszos sütit.

(Szerző közben kinyit egy sörösdobozt, ami túlhabzik, de a költő ezt természetesen egy szalvéta helyett az inge ujjával törli le.)

– Melyik versedet tartod a legjobbnak?

–  Egyértelműen a „Zsíroskenyér az erkélyen” címűt. Az egy igazi életmű-darab. Egyszerre van benne a magyar vidék melankóliája és a budapesti gangos romantika. Tudod, azt írtam benne, hogy „Csöpög a zsír, de nem zavar, / szíven az estében oly hamar elhasal.”

(elérzékenyül, majd egy újabb olívabogyót nyel le egyben, aminek következményei azonnal hallhatóak a torkán.)

– És mit gondolsz a klasszikusokról?

– Dante? Jókai? Kállay-Kotász? Ők mind nagyok, de fogalmuk sem volt, vagy van arról, mikor jó a pacal. Pedig, ha Dante egy pesti kocsmában írta volna az Isteni színjátékot, az egy sokkal érdekesebb mű lenne. Például: „És a pokol kilencedik bugyrában / a söralátétek nem érnek össze futtában.” Mondom, igazam van!

– Végül egy személyesebb kérdés. Mi az, amit te fontosnak tartasz az életben?

– Fontos? Az, hogy mindig legyen valami a hűtőben. Meg az, hogy az ember soha ne vegye magát túl komolyan. Nézd, a költészet nem a polcra való. Én azt szeretem, amikor az emberek beleharapnak egy versbe, mint a meleg kolbászba, és érzik, hogy „hú, ebben tényleg van paprika!”

(Előhúz egy zsebkendőt, amibe egy darab kolbász van becsomagolva. „Tartalék, ha hosszú lenne az interjú” – jegyzi meg, majd belenyal a sörébe.)

Elköszönök, de Szerző még utánam kiált a gangról: „Ha még írtok rólam, akkor azt is írjátok oda, hogy szeretem a nokedlit, mert az epikus költészet!”

Az interjú után még egy héten át olajszag terjengett a szerkesztőségünkben, de a költészet örökké velünk marad.