Az ördög meg az infláció

2023.06.05.
Olvasták: 397

Amikor Csovicsek bácsit megszállta az ördög, a hozzátartozói lekötözték az ágy támlájához, majd kupaktanácsot tartottak felette. Azt mindannyian tudták, hogy az idők végezetéig nem maradhat így. Akibe az ördög egyszer belebújik, a saját kedvéből nem megy ki onnan soha.

A megoldás adta magát: profi ördögűzőt kellett hívni. Némi keresgélés után találtak is egy céget, amely még aznap kiküldte hozzájuk az állapotfelmérőjét. Ám az ipse meglepő módon nem egy pap volt, hanem egy huszonöt év körüli bermudagatyás, tarka inges fiatalember. Csovicsekné nem is állta ki ezt szó nélkül, de a szaki megnyugtatta, hogy cégük már tizenöt éve foglalkozik ördögűzéssel, és a munkát nem holmi hókuszpókuszokkal, hanem a legkorszerűbb technológiákkal végzik. Aztán belekezdett az állapotfelmérésbe. A zsebéből colstokot vett elő, megmérte Csovics bácsit széltében és hosszában, majd a mobilján kiszámította a köbtartalmát. Azért volt szükség erre, mert elmondása szerint az ördög által kiszorított tér adja meg a végösszeget az árkalkulációnál. Testesebb ügyfél értelemszerűen többe kerül, mint a cingár. A jelenlévők – Csovicsekné Matilka néni, Bános sógor és Maris ángyi – be is látták, hogy ennek így kell lennie.

A mester ezután köszönettel elfogadta a felkínált kávét, majd leült a konyhaasztal mellé, hogy beavassa az ügyfeleket az általuk használt technológiába. Így van ez manapság mindenütt: a kórházban a műtétet végző orvos odaül a beteg mellé, és ábrákon mutogatva elmagyarázza, hogyan és miként fogja őt szétszabdalni, ha pedig a lakásunkba kijön egy szerelő, legyen szó akár dugulásról, vagy fecskefészek eltávolításról, kötelező neki elmondani, miként zajlik majd a munka. Ez EU-s előírás, tekintettel a megrendelő jogaira. Jelen esetben arról lesz szó, mondta a mester, hogy Csovicsek bácsit elszállítják a vidéki műhelyükbe, ahol elvégzik rajta a szükséges beavatkozásokat és mához képest három hét múlva kiglancolt állapotban visszahozzák.

Bános sógor ezen elcsodálkozott. Azt hitte, az ördögűzés is olyan, mint a mosógépjavítás, azaz helyben elintézhető. A mester ezen hangosan nevetett, mondván, hogy az, amire a kedves ügyfél gondol, csak egy hollywoodi filmtrükk. Az ördög immunis a vallási jelképekre, a felolvasott szöveggel pedig úgy van, mint a közönséges ember az irodalommal: nem köti le az érdeklődését. Szóval elszállítják Csovicsek bácsit a vidéki telephelyükre, és tüzetesen átvizsgálják, beleértve egy komoly beöntést is, amihez első osztályú vatikáni anyagokat használnak. Valójában ez egy koktél, ami áll szentelt vízből, mirtuszfőzetből és egyéb titkos összetevőkből. Utána jön a somfavessző kúra, majd a gyorsfagyasztás végül pedig a festés és a mázolás. A procedúra végén az ügyfélre rá sem lehet majd ismerni, annyira jó színben adja ki magát.

Csovicsekné ekkor rákérdezett, hogy mindez szép és jó, meg nagyon tudományos is, de mi lesz az ördöggel? A mester ekkor elkomolyodott és azt mondta, nézze, kedves asszonyom, az ördögöt mi ugyan kikergetjük az ügyfélből, de azt nem garantáljuk, hogy ez egy életre szól. Bános sógor, erre fölvonta a szemöldökét: értsem úgy, hogy nem is adnak garanciát? A mester látta, hogy ingoványos útra tévedt, ezért belekortyolt a kávéba, majd lassan, aprólékosan kifejtette, hogy természetesen adnak garanciát, ám ez csak két év. Nem lesz ez kevés?, kérdezte Maris ángyi. A mester széttárta a kezét és azt mondta, ennyi ideig vállalják, hogy a szigetelés megtartja az ügyfélben a vákuumot. Mert ugye az nyilvánvaló, hogy az ügyfél összevissza mászkál majd a világban, mindenféle hőingadozásnak lesz kitéve, ami folytonos tágulást, összehúzódást eredményez a szervezetében. Idővel a gumi is elfárad, nemhogy az ördögvédő fólia burkolata, zárta az előadását.

Csovicsekné úgy tett, mintha értené ezt az egészet, pedig nem értette. Azt viszont felfogta, hogy ez az egész nem lesz olcsó. Meg is kérdezte, hogy árban mire számíthat. A mester osztott, szorzott, aztán kibökött egy valóban csinos összeget. Bános sógor ekkor megjegyezte, hogy a honlapukon egészen más irányárat látott, mire a mester azt monda, azok még a tavalyi árak, mert nem volt idejük frissíteni, annyi a munka. Sajnos mostanában nagyon fölmentek az energiaárak, nem beszélve a vatikáni alapanyagokról. Kész csoda, hogy ilyen körülmények közepette talpon tudtak maradni, bár az is lehet, hogy ez, vagyis az infláció sem egyéb, mint az ördög huncut mesterkedése.

A Csovicsek bácsiban fészkelődő ördög mindezt félreérthetetlen kuncogással nyugtázta.

 

Ne hagyja ki ezt sem: