Az iszonyatos eltaknyolások ideje

2022.01.24.
Olvasták: 284

Bármilyen furcsa is ezt így, januárban kimondani: tél van. A szokatlan időjárás miatt az utat és a járdát olykor jég borítja, tehát sorra következnek be azok az esések, amelyeket a közbeszéd ilyenképpen jellemez: „akkorát nyekkent, hogy öröm volt nézni”, vagy: „iszonyatosat taknyolt, kész csoda, hogy nem repedt meg alatta a beton”.

Maga az elvágódás már a végkifejlet, így sokkal jobban érdekel bennünket az, hogy miként kerülhetjük el ezt a helyzetet. A tudomány mai állása szerint erre több módszer is létezik, és bár sokan arra esküsznek, hogy ilyenkor legjobb otthon maradni, ez nem igazán célravezető. Elvágódni otthon a legkönnyebb, és nem is mindig a kádból kilépve. Ismerek embereket, akik spontán módon vágódtak el, alkalmasint úgy, hogy a cipőjük orra beleakadt a szőnyeg szélébe, amikor a kávéscsészével a konyhából a nappali felé egyensúlyoztak. Az otthoni esés gyakorlatilag kivédhetetlen, úgyhogy nyugodtan kijelenthető: előbb-utóbb mindenki megtapasztalja ezt az élményt.

Maradjunk inkább az utcánál, ami télen is legalább annyira hívogat, mint nyáron. Sokan úgy tarják, a sóval behintett járda teljesen biztonságos, de ez súlyos tévedés. Több egybehangzó állítás is bizonyítja, hogy ha elég hideg van, a besózott járda is képes meglepetést okozni, és az sem segít, ha zoknit húzunk a lábbelinkre. Önök most bizonyára azt mondják: okos ember nem bízza a testi épségét sem a sóra, sem a zoknijára, hanem megkapaszkodik valamiben, esetleg botra támaszkodik, de ez a gondolkodás éppen annyira téves, mint az, amelyik finomnak tartja a kaporszószt. Végtelen gyűjteménye létezik azoknak a tanúvallomásoknak, amelyek a különféle alkalmatosságokkal közlekedő emberek csúf eséseit taglalják.

Ám mielőtt az olvasó végképp hitehagyottá válna, és elkeseredésében halálra inná magát egy jól fűtött talponállóban – mindezt azért, mert a csúszós útviszonyokat látva nem merne hazaindulni – eláruljuk, hogy a 21. századi tudomány mégis megtalálta a megoldást erre a több mint kellemetlen jelenségre.

Hosszas kísérletezés után kiderült, hogy csúszós utakon csakis roggyantott térddel szabad közlekedni. Ha ennek alapján a pingvinek járása jut eszükbe, nem tévednek: ezek a kedves állatok így közlekednek a tükörjégen, és ritkán esnek hasra.

Ezt a talpon maradási módszert javasoljuk mi is arra a rövid periódusra, ami a télből még hátra van, bár ha önök politikusok és sokat hazudoznak, ettől függetlenül mégis eltaknyolhatnak. De azt már nem lehet Holle anyó számlájára írni.

Ezt a honlapot kizárólag a megosztások száma tartja életben, ezért arra kérjük, ha tetszik önnek, amit lát, a lentebb elhelyezett kék bannerre kattintva ossza meg ezt az írást a Facebookon, hogy mások is megtalálhassák. Kommentek írására is csak a közösségi médiában van lehetőség.

Kipcsák Jakab

Komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkező íródeák, aki sajátos humoráról ismert. Egészen az Árpád házig visszavezethető táprszegyárosi kötődésekkel rendelkezik.