Az iszonyatos eltaknyolások ideje

2022.01.24.
Olvasták: 341

Bármilyen furcsa is ezt így, januárban kimondani: tél van. A szokatlan időjárás miatt az utat és a járdát olykor jég borítja, tehát sorra következnek be azok az esések, amelyeket a közbeszéd ilyenképpen jellemez: „akkorát nyekkent, hogy öröm volt nézni”, vagy: „iszonyatosat taknyolt, kész csoda, hogy nem repedt meg alatta a beton”.

Maga az elvágódás már a végkifejlet, így sokkal jobban érdekel bennünket az, hogy miként kerülhetjük el ezt a helyzetet. A tudomány mai állása szerint erre több módszer is létezik, és bár sokan arra esküsznek, hogy ilyenkor legjobb otthon maradni, ez nem igazán célravezető. Elvágódni otthon a legkönnyebb, és nem is mindig a kádból kilépve. Ismerek embereket, akik spontán módon vágódtak el, alkalmasint úgy, hogy a cipőjük orra beleakadt a szőnyeg szélébe, amikor a kávéscsészével a konyhából a nappali felé egyensúlyoztak. Az otthoni esés gyakorlatilag kivédhetetlen, úgyhogy nyugodtan kijelenthető: előbb-utóbb mindenki megtapasztalja ezt az élményt.

Maradjunk inkább az utcánál, ami télen is legalább annyira hívogat, mint nyáron. Sokan úgy tarják, a sóval behintett járda teljesen biztonságos, de ez súlyos tévedés. Több egybehangzó állítás is bizonyítja, hogy ha elég hideg van, a besózott járda is képes meglepetést okozni, és az sem segít, ha zoknit húzunk a lábbelinkre. Önök most bizonyára azt mondják: okos ember nem bízza a testi épségét sem a sóra, sem a zoknijára, hanem megkapaszkodik valamiben, esetleg botra támaszkodik, de ez a gondolkodás éppen annyira téves, mint az, amelyik finomnak tartja a kaporszószt. Végtelen gyűjteménye létezik azoknak a tanúvallomásoknak, amelyek a különféle alkalmatosságokkal közlekedő emberek csúf eséseit taglalják.

Ám mielőtt az olvasó végképp hitehagyottá válna, és elkeseredésében halálra inná magát egy jól fűtött talponállóban – mindezt azért, mert a csúszós útviszonyokat látva nem merne hazaindulni – eláruljuk, hogy a 21. századi tudomány mégis megtalálta a megoldást erre a több mint kellemetlen jelenségre.

Hosszas kísérletezés után kiderült, hogy csúszós utakon csakis roggyantott térddel szabad közlekedni. Ha ennek alapján a pingvinek járása jut eszükbe, nem tévednek: ezek a kedves állatok így közlekednek a tükörjégen, és ritkán esnek hasra.

Ezt a talpon maradási módszert javasoljuk mi is arra a rövid periódusra, ami a télből még hátra van, bár ha önök politikusok és sokat hazudoznak, ettől függetlenül mégis eltaknyolhatnak. De azt már nem lehet Holle anyó számlájára írni.

Kipcsák Jakab

Komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkező íródeák, aki sajátos humoráról ismert. Egészen az Árpád házig visszavezethető táprszegyárosi kötődésekkel rendelkezik.

Ne hagyja ki ezt sem: