Az armageddon ötven árnyalata

2024.02.19.
Olvasták: 114

A hír: a klímaváltozást kétségbe vonók büntethetőségét bevezető törvény elfogadását tervezik Kanadában.

A klímaváltozást és annak állítólagos emberi behatását kétségbevonók, és a fosszilis energiahordozók propagálását felvállalók szankcionálását, egyes esetekben pedig akár szabadságvesztés büntetéssel való sújtását is bevezetné Kanadában egy törvényjavaslat, amelyet Új Demokrata Párt (NDP) terjesztett a helyi törvényhozás elé – számolt be a kanadai parlament oldalán nyilvánosságra hozott információkra hivatkozva a unser-mitteleuropa.com hírportál.

A Bill C-372 megjelölést viselő javaslat megtiltaná a fosszilis energiahordozók „népszerűsítését” s a dohánytermékek reklámjának tiltásához hasonló korlátozásokat vezetne be velük összefüggésben.

A jogszabály-tervezet szerint akár egy millió kanadai dollárig terjedő pénzbírsággal, illetve bizonyos esetekben akár két évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel lennének sújthatóak azok a személyek, akik kétségbe vonnák a fosszilis energiahordozók a használatból való kivonását.

Valóban ez az az égető probléma, amit még el kell intézni? Lehetséges börtönbüntetéssel fenyegetni a klímatagadókat?

Még néhányan a korosztályomból talán emlékeznek arra, hogy a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveknek az volt a témája, hogy egy új jégkorszak vár az emberiségre és a bolygó szénhidrogén alapú energiahordozói legkésőbb az ezredfordulóra elfogynak. Később az ózonlyuk terjedése vált a leginkább riasztó „emberi tevékenység okozta” fenyegetéssé, majd az általános felmelegedés került sorra, tudósok olyan kijelentéseivel megerősítve, hogy az ezredforduló környékére a sarkköri jégből már csak emlék marad.

Természetesen nem vitatható az emberi tevékenység negatív hatása a bolygó klímájára, ám kissé elfelejtkezünk olyan fránya dolgokról, mint a vulkánkitörések, vagy a spontán erdőtüzek. Valamelyest talán ezek a szerencsétlen események is befolyásolhatják a bolygónk klímáját.

Az apokalipszis rémképe mindig is ott lebegett a fejünk felett. Nagyon sok arca volt és lesz. Tulajdonképpen ne is foglalkozzunk olyan aprósággal, mint egy meteorbecsapódás, vagy esetleg egy rosszindulatú földönkívüli civilizáció megérkezése világunkba. A mindig fennálló nukleáris fenyegetettségről nem is beszélve. Esetleg lehetne büntetni, mondjuk az aszteroida-, vagy UFO-tagadókat is szemtelenségükért. A vallás témájára már nem is térnék ki, ám ez a törvényjavaslat így is épp elég gondolkodni valót adott.

Erdős Sándor

1972-ben Mosonmagyaróváron születtem. Jelenleg, készlet ellenőrként dolgozom. Gyermekkorom óta szeretek írni, de nagyobb közönség felé csak egy éve publikálok. Az írói repertoárom elég széles. A versektől, az egészen mély gondolatokat megjelenítő szépprózáig, valamint a gyerekeknek szánt írásokig terjed.

Ne hagyja ki ezt sem: