Az alföldi párduc

2022.01.04.
Olvasták: 496

Néhány hete valaki feltett egy videót a netre, amely az Alföldön, Kiskunhalas környékén készült, és egy nagytestű ragadozó mutatkozott rajta. A feltételezések szerint a felvételen egy párduc látható, és bár ez meredek állítás, az állat nyomait később megtalálták, amikor pedig a hozzáértők alaposabban szemügyre vették a képanyagot, megállapították, hogy az valódi.

Tényként kezelhetjük tehát, hogy egy fekete párduc bóklászik Magyarország közepén, ami már önmagában is elég durva, de mára virradóra megjelent egy hír, hogy a szóban forgó térségben egy tanyán valami ismeretlen ragadozó széttépett néhány birkát. Nálunk ilyesmire egyetlen szabadon élő nagyvad sem képes, kivéve talán a medvét, de az nem képes észrevétlenül maradni olyan helyen, ahol nem gyakoriak az erők.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a párduc létező valóság, és ez azért is hátborzongató, mert lerántja a leplet az emberi felelőtlenségről. Az ugyanis kizárt, hogy Dél-Amerikából a saját lábán jutott el ide, és nem is egy hajón, potyautasként a banános ládák között. Sokkal hihetőbb, hogy valahonnét kiszabadult, vagy talán megunták a tartását, és csak úgy, lazán útjára bocsátották. Mert szinte biztos, hogy illegálisan tartott házi kedvencről van szó. Picike korában megvették a feketepiacon, és addig nevelgették, szeretgették, amíg hatalmasra nem nőtt, és kiderült róla a félelmetes igazság. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a gazdi ekkor pánikszerűen szabadon engedte, mondván: boldoguljon, ahogy tud, aztán megnézte a dark weben, hol lehet egy másik kölyökragadozót venni jutányos áron.

A gond innentől az, hogy a párduc azóta is szabadon mászkál, és bár még mindig fennáll a lehetősége annak, hogy egy jól megszervezett hoaxról van szó, ennek folyamatosan csökken az esélye. Nem is annyira a birkák, mint inkább az ügy megoldatlansága miatt. A hoax ugyanis nem él meg ilyen hosszú időt, ráadásul a párduc ügyes rejtőzködő, és az Alföld kiváló vadászterület számára, gondoljunk a karámokba zárt birkákra.

Létezik viszont egy harmadik elmélet is, amely szerint ez a lény nem a ráció útvonalán érkezett hozzánk, még ha a ragadozók házi kedvencként tartása önmagában irracionálisnak is mondható. Az utóbbi időben elszaporodó ufójelenségekre gondolok, amelyeket most már az USA hadügyminisztériuma sem hagy figyelmen kívül. Egyre több olyan videó kerül nyilvánosság elé, amelyek bár a maguk módján megmagyarázhatatlanul részletszegények (ma már egy közepes mobillal is csúcsminőségű videót lehet készíteni), a Pentagon mégis komolyan veszi őket.

Az alföldi párduc vonatkozásban mindez úgy válik érdekessé, hogy talán ő is egy ilyen ufójelenség következtében bukkant fel itt, ahol egyébként semmi keresnivalója. Jelesül az történhetett, hogy ezek a különös fényjelenségek valójában tér-idő anomáliák, amelyek lehetnek akár mesterségesek is, de spontán is megjelenhetnek, ahogy a forgószél. Márpedig, ha valahol Amazóniában egy most még ismeretlen fizikai törvény következtében megrepedt a téridő burkolata, egy fekete párduc könnyűszerrel beleségtálhatott, hogy aztán a repedés másik felén kibújva Magyarországon találja magát.

Tudom, hogy ez meredek, de aki jobb magyarázatot talál erre, ne habozzon azt velem megosztani. Mellesleg, így, hogy fizikai jelenséget sejtünk a háttérben még mindig sokkal jobban jártunk, mintha a metafizika burkát feszegetnénk, mert akkor a szellemek és az ördögök tennék tiszteletüket a portánkon. Gyanítom, ha elég türelmesen várunk, még ez is bekövetkezhet.

Kipcsák Jakab

Komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkező íródeák, aki sajátos humoráról ismert. Egészen az Árpád házig visszavezethető táprszegyárosi kötődésekkel rendelkezik.