Áramzsarolás

2023.01.19.
Olvasták: 170

Olvasom, hogy egy francia szakszervezet – feltehetően anarchista behatásokkal – azzal fenyegeti a neki nem tetsző politikusokat, hogy lekapcsolja náluk az áramot. Első ránézésre ez csupán dedós keménykedésnek tűnik, pedig nem az. Az áram, csakúgy, mint a medve Erdélyben, nem tréfadolog, sőt, egyfajta szentség ebben a modern, 21. századi életformában, amit mindannyian űzünk.

Emlékszem, hogy gyerekkoromban, amit tán valamikor a pattintott kőkorszakban kezdődött, és a holdutazással ért véget, nem egyszer petróleumlámpa fényénél bújtam a könyveket, ami bár nem esett jól, azért el lehetett viselni. Olyan volt akkoriban a korszellem: kicsit kormos, kicsit büdös, de a pilács a tévét helyettesítő árnyképeket varázsolt a szoba falára.

Később, a már emlegetett űrkorszak beköszöntével vált nélkülözhetetlenné az elektromos energia: mifelénk a nagyobb zivatarok idején rendszeresek voltak az áramszünetek, és ilyenkor megtapasztaltuk, milyen az, ha visszazuhanunk a történelem előtti időkbe. Alig néhány órát, de legrosszabb esetben is csak fél napot kellett kibírni, amíg a mesterek helyreállították a leszakadt távvezetéket, ám ez is a kínok kínját hozta el. És azóta sokat romlott a helyzet. Ma már szinte levegőt sem vehetünk áram nélkül, úgyhogy a francia politikusokat ért fenyegetés terror a javából.

Persze önök most azt mondják: fene bánja, ha azt a nagyképű, és minden bizonnyal korrupt társaságot egy kicsit megfingatják, de ha ez a dolog beválik, és a döntéshozók amiatti félelmükben, hogy nem lesz az otthonukban világítás, vagy egyéb villannyal működő hasznosság, engednek az erőszaknak, mások is látni fogják, hogy ez a módszer bizony hatékony. Ad abszurdum az is elképzelhető, hogy maguk a megfingatott politikusok hoznak majd olyan törvényeket, amelyek árammegvonásra ítélhetik a renitenseket. Megszegünk egy pitiáner szabályt – például átmegyünk a piroson, és ezt felveszi egy térkamera –, minek utána megjelenik az ajtónkban egy kék overallos mesterember, meg egy rendőr, és meghatározott időre lepecsételik a villanyóránkat. Gondoljanak bele, milyen borzalmas lenne ez, úgyhogy ezt a vizionálást inkább abba is hagyom, és gyorsan keresek a neten egy napelemmel tölthető invertert.

Nem mentem át a piroson, de biztos, ami biztos.

Majoros Sándor

Jobb sorsra érdemes írócápa, polihisztor és twist again. A honlap gazdája, működtetője és túlnyomó többségében írója, olvasója. Utóbbi majdnem teljesen.

Ne hagyja ki ezt sem: