Alkoholizmus vagy halál

2020.03.10.
Írta:
Olvasták: 738

Nem mai keletű az a gyanúm, hogy a hatóságok nem mondanak el mindent a koronavírusról, így azt sem, hogy az alkohol – ezen belül pedig a tömény – a vírus esküdt ellensége. Habár az információ visszatartása ősbűn, ez esetben teljesen jogos és logikus. Nincs olyan líder, aki magára merné vállalni azt a terhet, hogy a lakosságot ivásra biztatva, olyan kollektív társadalmi bódulatot idézzen elő, amelyhez képest az országgyűlési választás idején érzett kábulat csupán piskóta.

Ugyanakkor elvitathatatlan tény, hogy a vírus az alkoholtól égnek rúgja a bocskorát. Ezt támasztja alá az is, hogy – többnyire – alkoholos fertőtlenítő szerekkel védekezünk ellene. A paraszti logika azt diktálja, hogy ami működik odakint, az idebent is muzsikálhat. Ha folytatjuk ezt a gondolatmenetet, hamar eljutunk addig a fölismerésig, hogy a szájon át bevitt italnemű éppen azt a járatot fertőtleníti, amelyet a vírus a támadása megkezdése előtt hídfőállásként használ. Mindez megnyugvásra adhat okot, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az alkohol a gyomor közvetítésével bejut a véráramba, ahol úgy csap le a prédára leső vírusokra, ahogy a sunyi kovácspöröly a megunt orosz órára.

Egy bizonyos maligánszint fölött a vírus azon veszi észre magát, hogy célkeresés helyett teljes erőből fújja – vagy inkább cincogja – az Akácos út, ha végigmegyek rajtad én kezdetű nótát, és a cimoráival összekapaszkodva dűlöngél egy lepusztult, romos verőérben.

Szóval ezt az ügyet kéne felvállalnia egy nagy tekintélyű politikusnak, ám a múlt tapasztalatait látva borítékolható, hogy előbb lesz a világ nemzetközivé. E nélkül viszont mindenki a saját esze szerint, mondhatni szakszerűtlenül piálgat, kockáztatva, hogy úgy jár, mint azok a szerencsétlenek, akik Iránban a koronavírus pánik jegyében halálra itták magukat. Nem azért, mert olyan sokat fogyasztottak, hogy meggyulladt bennük a jóféle hecsedlipálinka, hanem mert a zugkocsmáros metilalkoholt öntött a poharukba.

Az eset azért is precedens értékű, mert kidomborítja, hogy az emberek végső tanácstalanságukban mindig az alkoholtól várják a megváltást. Jelentkezzen, akinél ez már működött, és rögtön fizetek neki egy féldecit.

Brkvics Alojz

A filmes és nem filmes ismertetők avatott művelője, de más műfajokban is jártas. Csak itt és csak nekünk alkot, no meg a Regénytárnak, de az a testvérlapunk, úgyhogy ezt a botlást elnézzük neki.

Ne hagyja ki ezt sem: