A szabadság bontonja

2024.02.09.
Olvasták: 91

A hír:  Egy közismert magyar vállalkozót és hajdani médiacézárt 7 év börtönbüntetésre ítélt a bíróság, mert bűnösnek találta egy több évtizeddel ezelőtt elkövetett gyilkosság ügyében. A vádlott az ítélet kihirdetése után szabadon távozhatott.

A kommentár: Luis Buñuel A szabadság fantomja című 1974-ben készült filmjében látható az a jelenet, amelyben egy ipsét halálra ítélnek, és ő ezt követően szabadon távozik. Mindenki úgy gratulál neki, mintha pert nyert volna, aztán kimegy a bíróságról. Ha jól emlékszem, még rá is gyújt, majd miután az érdeklődők meg a riporterek otthagyják, lazán elsétál. Annak idején hangosan röhögtünk ezen az őrült ötleten, mert úgy véltük, a valóságban ilyen helyzet soha nem adódhat, bár az igazságszolgáltatás akkor sem a következetességről volt híres. Vajon Buñuel látnok volt vagy csak sejtett valamit? Soha nem fogjuk megtudni, de az tény, hogy a valóság szépen utolérte a szürrealizmust, aminek jelentése az, hogy valóságtól elrugaszkodott, vagyis olyan helyzetek és állapotok összessége, amelyek ellentmondanak a józan észen alapuló cselekedeteknek és gondolkodásnak. Nem hiszem, hogy ez a magyar bírói döntés tette meg az első lépést ebbe az irányba, mert már szép távot haladtunk ezen az ösvényen, bár úgy érezhettük, a szélesebb sztrádán, ahol az őrületben nincs sebességkorlátozás, csak tőlünk nyugatabbra száguldoznak. Úgy tűnik, lassan mi is megtaláljuk az oda vezető bekötőutat.

Kipcsák Jakab

Komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkező íródeák, aki sajátos humoráról ismert. Egészen az Árpád házig visszavezethető táprszegyárosi kötődésekkel rendelkezik.

Ne hagyja ki ezt sem: