A sokmagvas kenyér diadala

2023.04.20.
Olvasták: 178

Ebben az olvasói nyomásra született értekezésemben azt vizsgálom, miért van az, hogy a sokmagvas kenyér kiszorítja a kevésmagvast.

Először is, gondoljunk arra, miért választunk általában olyan ételeket, amelyek sokáig eltelítenek bennünket. Az emberiség történelme során a túlélésünk alapja volt, hogy megtaláltuk az élelmiszerek olyan változatait, amelyek hosszabb időn át biztosították az energiát és a tápanyagokat a szervezetünknek, mint ha csak füvet legelésznénk. Az ételeknek azonban nem csak a tápanyagtartalma, hanem az íze és a textúrája is fontos szerepet játszik a kiválasztásukban. És itt jön képbe a sokmagvas kenyér.

Olyan ez, mint a Csodaszarvas az ősi magyar mondában: megmutatja az irányt a jövő felé. A sok mag nem csak táplálóbbá teszi a kenyeret, de a ropogós héj, a sűrű belső rész és az egyedi ízvilág is felhívja magára az ember figyelmét. Ahogy a Csodaszarvas az őt követő hősök izmait, úgy a sokmagvas kenyér az ember érzékeit mozgatja. Nem meglepő tehát, hogy a sokmagvas kenyér egyre népszerűbbé válik, és kezdi kiszorítani a kevésmagvas kenyeret.

De az utóbbi nem kicsinyíthető le csak azért, mert kimaradt a magosztásból. A történelem során számos esetben volt már hasonló helyzet, amikor egy erősebb, fejlettebb csoport legyőzött egy gyengébbet. Az ókori Görögországban például a dórok legyűrték az akhájokat, mert nekik fejlettebb pékségeik voltak, és a neandervölgyi ember is emiatt bukott el a homos saphienssel szemben: az utóbbiak ismerték a sokmagvas kenyér készítésének receptjét, az előbbiek viszont nem láttak tovább a csiriznél.

Ezenkívül fontos megemlíteni, hogy az élelmiszeripar fejlődésével és a fogyasztói igények változásával a kenyérkészítésnek is új irányt kellett vennie. Egyre fontosabbá válik az egészséges életmód, és ennek megfelelően viszonyulunk a kenyerünkhöz is. A sokmagvas változat magas rost- és alacsonyabb kalóriatartalma miatt nyerő választás lehet, így a népszerűsége ugrásszerűen növekszik.

Summa sumárum, a sokmagvas kenyér elterjedése nem jelenti azt, hogy a kevésmagvas végleg el fog tűnni, de biztosan befolyásolja majd a kenyérpiac alakulását. Az embereknek továbbra nagy dilemmák elé néznek majd a pékségekben, miközben a kenyérkészítés megpróbál alkalmazkodni az új igényekhez. De ha a kevésmagvas kenyér mégis kihalna, ne aggódjunk: biztosan jön majd egy új táplálékirányt mutató Csodaszarvas, és helyettesíti. A világ folyamatosan változik, és mi csak kísérleti nyulak vagyunk az élet dagasztóteknőjében.

Eblegor von Trottle

A Nagy Hadron Ütköztető Irodalmi Részlegének vendégprofesszora. Nemzetközi hírű irodalomfizikus, az írás és az atomfizika kapcsolatának kutatója.

Ne hagyja ki ezt sem: