A német margarin meg a zöldek

2016.07.19.
Olvasták: 730

Így szól a hír: „A hétfői németországi baltás támadás után komoly vita tört ki egy német zöldpárti politikus szerencsétlen Twitter-posztja után. Renate Künast kifejezte együttérzését az áldozatokkal, majd amiatt értetlenkedett, hogy a rendőrök miért lőtték le, miért nem csak ártalmatlanították a Würzburg felé tartó vonaton 4 embert súlyosan, két másikat könnyebben megsebesítő 17 éves afgán terroristát.”

Minderről nekem egy gyerekkori emlékem jut eszembe. Kiskölök voltam, amikor a faterom azzal ugratott, hogy a németek a második világháború vége felé, amikor már igencsak szűkében voltak az élelmiszereknek, megpróbáltak olyan matériából margarint előállítani, ami a körülményekhez képest bőséggel állt a rendelkezésükre. Adta magát a helyzet, hogy az új típusú margarin szarból készüljön el, mivel ebből az alapanyagból egyáltalán nem szenvedtek hiányt. A német találékonyság, precizitás és kitartás meg is tett minden tőle telhetőt, és a szarból kihozták a maximumot. Az új margarin állaga, színe, sőt még talán az íze is megfelelt az elvárásoknak, csak a szagát nem tudták semlegesíteni.

Erről a több mint szerencsétlen politikusi megszólalásról nekem ez a kétes hitelességű adoma jutott eszembe, de akármi lehet az igazság, számomra a metaforikus párhuzam tálcán kínálja magát. Úgy tűnik, a német politikusok egy része még mindig szarból próbál margarint gyártani, csak sem az alapanyagot, sem a kívánt terméket nem annak nevezi, aminek kéne. Talán majd ha beleharap.

Majoros Sándor

Jobb sorsra érdemes írócápa, polihisztor és twist again. A honlap gazdája, működtetője és túlnyomó többségében írója, olvasója. Utóbbi majdnem teljesen.

Ne hagyja ki ezt sem: