A magyar foci aralkonya

2019.11.20.
Írta:
Olvasták: 673

Abban a pillanatban, amikor a bíró lefújta a meccset, és véglegessé vált, hogy a magyar válogatott gyalázatos módon 9-0-ra legyőzte Walest, az utolsó esély is menthetetlenül elszállt arra nézvést, hogy kijussunk az Európa Bajnokságra. Ha Svétics Tádé a hetvenedik percben hálószaggató gól helyett kapufát lő, vagy ha Jumur Dzsáki nem a saját térfeléről, hanem méretes lesről indulva rezegteti meg a hálót, még lett volna valami halovány esély, de így, ezzel a súlyos győzelemmel nem lehettek többé illúzióink.

Pedig már a sajtó is megírta, hogy a walesiekkel vigyázni kell. Nem elég, hogy a legjobbjaik a Swansea-i Idősek Otthona Elfekvő Részlegéből kerültek ki, még halva is születtek, ami sötét árnyékként vetült rá a mieinkre. Hogy fogunk ezek ellen veszíteni?! – mondogatták a sportújságírók aggodalmasan, mert azok után, hogy a szlovákokat keresztbe-hosszába lehengereltük, a horvátokat pedig Zágráb kellős közepén tángáltuk meg istenesen, már csak a csoda segíthetett rajtunk. Tetézte a bajt, hogy az addig remekül szereplő Azerbajdzsán váratlanul összeomlott és hatalmas ruhát mért önmagára egy kétkapus edzésen, amit az UEFA véletlenül beszámított a hivatalos eredmények közé.

Ezzel a súlyos teherrel utaztak ki a mieink Walesbe, hónuk alatt cipelve Arany János Walesi bárdok című taktikai elemző költeményének műbőr kiadását, amelyben ékes walesi nyelven ez volt olvasható: Brenin Edward, Brenin Lloegr  Camu ar ei geffyl gwelw: Gadewch imi weld faint mae’n werth Talaith Cymru. Csapatunk legjobbja, akiért pillanatnyilag utcai harcok folynak több európai nagyvárosban, a huszonnégyszeres aranylabdás Bővér Samu még egy valódi hentesbárdot is tett a csukájába, hogy alkalmasint rézsútra téríthesse vele a lasztit, ha véletlenül belestukkol. Ennek dacára Bővér Samu egymaga tizenkét gólt rúgott, és csak a jó istennek köszönhetjük, hogy ezekből mindössze három került jegyzőkönyvbe, mert a videobíró a gólzáporban rövidzárlatot kapott.

Szóval teljes a kudarc, mert amióta a szabályok megváltoztak, és a vesztesnek áll a zászló, kiderült, hogy ebben sem vagyunk meggyőzőek. Nagy kár, hogy így van, hiszen az UEFA direkt a mi irányunkba tette meg ezt a gesztust, tudván, hogy mi, magyarok a focit leginkább szájjal és melldöngetéssel játsszuk. Ami azt illeti, fogadkozásban most sem volt hiány – Murok Máté, a kétbal bekkünk például az ükapja lelki üdvére esküdözött, hogy most aztán végre, istenigazából ki fogunk kapni –, de aztán bebizonyosodott, hogy amikor erre van szükség, még veszíteni sem tudunk amúgy, emberesen.

Brkvics Alojz

A filmes és nem filmes ismertetők avatott művelője, de más műfajokban is jártas. Csak itt és csak nekünk alkot, no meg a Regénytárnak, de az a testvérlapunk, úgyhogy ezt a botlást elnézzük neki.