A gravitáció árfolyama

2023.05.22.
Olvasták: 191

Soha nem értettem, mitől ingadozik a forint árfolyama. Egyik nap ennyi, a másik nap amannyi. Mindez úgy, hogy közben nem történt semmi érdekes, csak aludtunk egyet. Rejtély ez a javából, de talán az lehet a titok nyitja, hogy akik az árfolyamot szabályozzák, valójában játszanak a pénzünkkel. Másra gondolni nem tudok, mert ebben az egészben számomra nincs semmi logika. Megérteném, ha történne valamilyen katasztrófa, például a komplett anyacsavar-termést elmosná az árvíz, vagy a nagy hőségben elpárologna a salétrom, mert ez is, az is kihatással van a gazdaságra. De így, e nélkül kezdem azt hinni, hogy ez teljes egészben olyasvalaki döntése, aki egy légkondicionált irodában, párnázott fotelben ül, és miközben egyik kezével szivarozik, a másikkal a forint árfolyamát huzigálja.

Még jó, hogy nem mást – gondolják most önök, és igazuk van, mert ezzel a logikával ez a nagy hatalmú, döntéshozó képességgel rendelkező ember huzigálhatná például a gravitációt is. Feltéve, hogy az nem lenne beleégetve a teremtés alaptörvényeibe. Ha az Úr ezen a téren is lehetővé tette volna a szabad akaratot, az újságok nemcsak a forint értékingadozását hoznák le, hanem a tömegvonzás változásait is, de csupán mínuszos hírként, mert ez csak annyira volna fontos, mint a barométer adatai. Az ember reggel kimenne a konyhába, és miközben a kávéját kavargatná, a tegnapi sporteredmények mellett egy pillantást vetne arra is, hogy áll jelenleg a gravitáció. Nem, mintha ez olyan nagyon érdekelné, vagy befolyásolná a napi teendőit, csak úgy, a rend kedvéért. A csésze fülét elengedve aztán teljesen szokványosnak venné, hogy az nem marad az asztalon, hanem, mint az ökörnyál, tovalibben.

Hát igen, nyugtázná a helyzetet az újságolvasó ember, már megint shortolják a gravitációt, hogy a ragya enné meg a fülcimpájukat. Mindezt indulat nélkül mondaná, aztán fogná a kabátját, és lusta, úszó mozgással ellebegne a kijárat felé, hogy aztán odakint, a szélben forgolódva, kavarogva kövesse a hozzá hasonlóan súlytalanok útját.

Ilyen a sorsunk: túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy az árfolyam alakulásába beleszólhatnánk, gondolja, miközben a háztetők felett elsuhan, de reménykedik, hogy ez a shortolási ciklus hamar véget ér, és az a kőgazdag mágnás, aki a pihekönnyűvé lett gravitáció miatt busásan megszedte magát libatoll-árban mért arannyal, leveszi a kezét a gravitációról. Még mielőtt tollastól, aranyrudastól mindannyian kisodródnánk a világűr végtelen sötétjébe.

Majoros Sándor

Jobb sorsra érdemes írócápa, polihisztor és twist again. A honlap gazdája, működtetője és túlnyomó többségében írója, olvasója. Utóbbi majdnem teljesen.

Ne hagyja ki ezt sem: