A forint jövője

2013.03.05.
Olvasták: 715

Gazdasági szakemberek kivétel nélkül sikerként könyvelték el a magyar állam által kibocsátott dollár alapú kötvényeket, amelyek igen rövid idő leforgása alatt jelentős bevételt eredményeztek az országnak. A kibocsátott kötvények négyszeresére is akadt volna vevő, s ez kétségtelenül ránk irányította a nemzetközi pénzpiac figyelmét.

Tengerentúli tudósítónk, Eski Moses most arról számolt be, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb köreiben máris megindult a találgatás a jövőt illetően. Eszerint mértékadó szakemberek Washingtonban egyáltalán nem tartják lehetetlennek, hogy az Amerikában is tapasztalható recessziót éppen a magyar kötvények segítségével fogják majd legyűrni. Sőt, a Wall Street egyik tőzsdeguruja már annak is hangot adott, hogy az Egyesült Államok gazdasági fellendülése érdekében az lenne a legjobb, ha Magyarországot felvennék az amerikai államok sorába. Ennek lehetőségét már politikusok is fontolgatják, így egyáltalán nem kizárt, hogy két-három éven belül Magyarország lesz – Puerto Ricót megelőzve – az USA ötvenegyedik tagállama.

Az egyelőre még csak pénzügyi berkekben terjedő híresztelések hatására Amerikában jelentősen megnőtt a forintalapú hitelek iránti érdeklődés. Egyesek azt sem tartják lehetetlennek, hogy a csatlakozást követően a dollárt felváltja majd a magyar fizetőeszköz. Ennek ékes bizonyítékaként tartják számon, hogy az elmúlt hétvégén a new yorki utcákon több magyar turistát is leszólítottak forint felvásárlása céljából. Egy honfitársunk állítólag húsz dollárért vált meg ezerforintos bankjegyétől.

Bányai Tamás

2017-ben bekövetkezett haláláig az Irodalmi Élet oszlopos szerzője volt. Társhonlapunk, a Regénytár közösségi díjat nevezett el róla.

Ne hagyja ki ezt sem: