A famászó kecskék meg a turisták

2019.04.30.
Írta:
Olvasták: 911

Néhány évvel ezelőtt a világhálón fölbukkant egy kép, amelyen akáciafára kapaszkodott kisebb kecskenyáj volt látható. A kompozíció tökéletessége és erősen túlzásos humora nem tűnt föl senkinek, mondhatni az egész világ bekajálta ezt a csodát, olyannyira, hogy a mutatványból képernyővédő sláger lett. A hozzám hasonló, önmagukat fotósnak vélő, de valójában csak béna kattintgatók nem leplezett irigységgel hangoztatták: könnyű ilyen képet készítenie annak, aki a világot járja, mert Budapest utcáin legfeljebb a falra mászott kutyaszart lehetne megőrizni az utókor számára.

A fán legelésző kecskék szédítő karrierjének most csúfos bukás lett a vége, mert kiderült, hogy a derék jószágoknak eszük ágában sincs fölmászni arra a szúrós növényre. Ehelyett a gazdáik ragadják meg őket és nemes egyszerűséggel, ahogy a karácsonyfadíszeket szokás, felteszik a fára, hogy mire a turisták odaérnek, kifogástalan legyen a produkció.

Mindez Marokkóban történik, ahol a hírek szerint egy egész szakág űzi ezt az ipart, mármint, hogy a kecskéik lefotózásáért a pászoraik pénzt kérnek a turistákról. A művelet sikere érdekében az ágakat itt-ott még össze is drótozzák, mert a kecske hibába egyensúlyozó bajnok, egy idő után gondjai támadnának a fentmaradással.

De a turisták sosem mennek olyan közel hozzájuk, hogy a csalás kiderüljön. Az akácia egyébként is szúrós, Marokkóban pedig cudar meleg van, úgyhogy a buszból csak egy fotószünetre másznak ki – gyorsan kattintatnak néhányat –, aztán tovább utaznak. A kecskék tulajdonosai eztán megszámolják a bevételt, és a jószágokat megitatva, megetetve készülnek föl az újabb turnusra.

Lehet, hogy önök most, miután értesültek a szomorú valóságról, indulatosan az asztalra csapnak, hogy ez azért mégiscsak gyalázat, nem kéne hagyni, hogy azok a nomádok imigyen kínozzák az állataikat, a turistákat pedig felelősségre kéne vonni bűnpártolásért. De tudomásom szerint egy kecske sem tett még panaszt, Marokkó pedig nem az Európai Unió. Azt is mondhatnák erre, hogy nem bizony, és nem is hihető, hogy az EU valaha ebbe az irányba fog terjeszkedni. A fordított irány, az ami nagyon is lehetséges.

Brkvics Alojz

A filmes és nem filmes ismertetők avatott művelője, de más műfajokban is jártas. Csak itt és csak nekünk alkot, no meg a Regénytárnak, de az a testvérlapunk, úgyhogy ezt a botlást elnézzük neki.

Ne hagyja ki ezt sem: