A dudálás, mint járvány

2016.11.09.
Olvasták: 819
duda

Érdekes, és egyben veszélyes jelenségre irányította rá a figyelmet a közelmúltban lezajlott kelet-magyarországi madárinfluenza kapcsán az epidemológiai kutatásokra szakosodott világszervezet. Fölmerült a gyanú, hogy az autósokra olykor megmagyarázhatatlan módon rátörő dudálási kényszert is vírus okozza. Nemrég például Pesten, a Balaton és a Honvéd utca sarkán történt az, hogy a reggeli munkába igyekvés nyomán keletkezett feszültségben az egyik autós véletlenül megnyomta járműve dudáját. Mivel a hangjelzésnek nem volt semmilyen forgalmi indoka, az előtte, utána haladók ezt úgy értelmezték, hogy egy perfomance van készülőben, és ők is megnyomták a dudájukat. A tőlük távolabb lévők ebből csupán az itt-ott vidáman fölharsanó dudaszót érzékelték, amiből arra következtettek: esküvői menet araszolgat előttük. Köztudott, hogy a nászmenetes kocsisorban kötelező a dudálás, ellentétben a gyászmenetessel, amelyben ez szigorúan tiltott.

Habár a taglalt eset külsőségei sem nász- sem pedig gyászmenetre nem utaltak – hétfő reggel volt, fél nyolc után néhány perccel –, a láncreakciószerű dudálás mégis kialakult. Előbb csak a Honvéd és a Balaton utcában zöld lámpára várakozók tenyereltek rá a dudáikra, majd ez a trend elérte a Szent István körutat, ahonnét epidemikus hirtelenséggel áradt szét a mellékutcákba.

Most, amikor ezt a tudósítást megfogalmazzuk, Budapest már túl van az első tülkölési hullámon. Az áldozatok számának összeírása jelenleg is zajlik, miközben a regionális és a globális epidemológiai szervezetek egymás után tartják válságtanácskozásaikat. A szakma ugyanis attól tart, hogy az első hullámot hamarosan követni fogja a második, majd pedig a harmadik és így tovább. Az elméleti számítások szerint minden egyes tülkölési hullám erősebb lesz az előzőnél, és a mutációk sem kizártak. Ez alatt olyan kísérlő jelenségeket kell érteni, mint az ökölrázásos anyázás vagy a csomagtartóból előkapott baseball ütővel kifejtett tettlegesség.

Mivel ennek a kórnak nincs ellenszere, csak reménykedhetünk, hogy megússzuk az egészet, mint üveges tót a tükörjégre merészkedést, bár ezzel kapcsolatban is ellentmondásosak a jelentések. Mindenesetre, ha valaki dudaszót hall az ablaka előtt, vagy akár a messzi távolból, jobb, ha azonnal menekülőre fogja az irányt.

 

Regénytár Press

Javarészt internetes hoaxokra támaszkodó hírügynökségünk, amelynek anyagait vétkes könnyelműség lenne komolyan venni.

Ne hagyja ki ezt sem: