A csodálatos egérhere

2024.02.22.
Olvasták: 147

Mellbevágó hírbe szaladtam bele: az egérhere lesz a férfiak megmentője. Tipikusan az a közlés, amit kíváncsivá tesz, ugyanakkor el is riaszt. Sejtjük, hogy valamilyen orvosi ügy lesz a háttérben, de nem merjük elolvasni, mert mi van, ha mégsem.

Így tettem én is: a cikk zárványát békén hagyva próbáltam megtippelni, mi állhat a bombasztikus bejelentés háta mögött. Először is meg kellett határozni, hogy általánosságban mi az a veszély, ami a komplett férfitársadalmat rettegésben tartja. Egyészségügyileg ugye, sokfélék vagyunk, és egy bizonyos kor fölött már minden bajunk van, így nem biztos, hogy az egérhere egy adott nyavalyára lesz gyógyszer. Sokkal hihetőbb, hogy rontásűző hatása van. Az ember leakasztja a szegről az őt tartalmazó szütyőt, és két ujja közé csippentve elmormol egy varázsigét, minek utána az addig kedvetlen felesége olyan lesz, mint a kezes bárány.

De gondolni kell az agglegényekre is, mert a híresztelés szerint az egérhere nekik is gyógyírt hozhat. Igen ám, de mi az, ami az agglegényeket nyomasztja? A főnök packázása a munkahelyükön, vagy az anyagi helyzetük? Esetleg az, hogy kiesik a kupából a kedvenc csapatuk? Őszintén szólva fogalmam sincs, hogyan vethető be mindez ellen az egérhere, mert ezek a nyűgök már meghaladják a vajákosság területét. Marad tehát az orvostudomány. Szinte biztos, hogy az egérherét – szárítva őrölve, majd vagy tablettává préselve – szájon át be kell majd venni, mert akkor javítja a kedélyállapotot.

Nem halogathattam tovább, el kellett olvasnom a cikket. Nagy megkönnyebbülésemre az derült ki belőle, hogy az egérhere a férfi meddőség kezelésében játszhat főszerepet. Figyelemreméltó az is, hogy a vele végzett kísérletek a prosztatarák ellen is gyógymódot ígérnek, tehát ennek a kutatásnak abszolút van létjogosultsága. Egyedüli félelmünk – mármint nekünk férfiaknak – csupán az a lehetséges mellékhatás, amely szerint az így nyert patikaszer az egérherék méretéhez igazítja vele komplementer férfi testrészt. Márpedig ha ez bekövetkezik, a következmények csak nagyítóval lesznek (be)láthatók.

Kurblish Ágost

Fiatal novellista, az ISZONY A KÁLYHACSŐBEN című antológia szerzője.

Ne hagyja ki ezt sem: