A kombiné fényképezésről

2022.03.24.
Olvasták: 437

Rengeteg levelet kapunk, amelyben olvasóink rimánkodva kérik, hogy avassuk be őket a kombinéfotografálás műhelytitkaiba. Megértjük, hogy erre fokozott igény mutatkozik, hiszen a megváltozott életkörülmények nemcsak szükégessé teszik, hanem szinte meg is követelik, hogy az átlagember magabiztosan mozogjon a kombinéfényképezés útvesztőiben. Ugyanekkor fájdalommal állapítjuk meg, hogy mindez idáig nem létezett határozott útmutató, amely megkönnyítette volna az eligazodást ezen a nehéz terepen.

Örömmel jelentjük, hogy mostantól ennek vége. Aki az elejétől a végéig elolvassa ezt az írást, olyan szakmai tudásnak juthat a birtokába, amelyről nyugodt lélekkel kijelenthető: a kombinéfotografálás terén nélkülözhetetlen. Kezdjük a legelején, vagyis az alapoknál: mi kell egy ütős kombinéfotográfiához? – teszik fel önök a kérdést önmaguknak, napi rendszerességgel, és a választ abszolúte téves hozzáállással a netes anyagok kusza egyvelegében próbálják megkeresni. Fel kell hívnunk a figyelmet, hogy a világhálón számos olyan anyag kering, amely kombinéfotográfiával kecsegtetve a közönséges termékbemutatás mezejére tereli át az érdeklődést. Bizonyára mindenkinek vannak elképzelései a témát illetően, de ezek egytől egyik tév- és rémképzetek, mert olyasmire fókuszálnak, amire nem lenne szabad.

A mellékelt fotó szépen mutatja, mi minden szükséges a jó kombinéfotográfiához, így akinek szeme van, és megfelelő észt is biztosított számára a teremtő, láthatja, hogy a jó kombinéfotográfiához mindenekelőtt állvány kell. Lehetőleg három lábú, és mind a három láb legyen egyforma hosszú, ha ez megoldható. Aztán kell egy dívány is, alkalmasint háttérnek, rajta díszpárnával. Ha ez nincs, a kombinéfotografálás amatőr munka hatását kelti, ami megbocsáthatatlan.

A szemléltető ábrát alaposabban megfigyelve az is előtűnik, hogy a fénykép készítőjének nyakkendőt kell viselnie, lehetőleg Remington-módon megkötve, a cipőjét pedig eredeti boksszal fényesre kell suvickolnia, hogy a reflexió szabályai szerint visszatükröződjön róla a fény, és derítsen, ami egy durva szakkifejezés, ne foglalkozzunk vele különösebben. Szükséges még az elegáns öltöny és az élére vasalt nadrág. E nélkül bele se vágjunk a kombinéfotografálásba, mert úgysem fog sikerülni. Végezetül nem árt, ha van egy fényképező masinériánk is, bár ez nem létfontosságú.

Lényegében ez minden, amire szükségünk van a kombinéfotografáláshoz, vagyis még egyszer összegezve: állvány, dívány, párna, mellfekvenc, lakkcipő, karóra, bőr nadrágszíj, csíkos zokni és stabilan kapcsolódó mandzsettagomb. A többi már csak ügybuzgalom kérdése, úgyhogy a nap bármely szakában bátran lehet próbálkozni, a sikerélmény egészen biztosan nem marad el.

Eblegor von Trottle

A Nagy Hadron Ütköztető Irodalmi Részlegének vendégprofesszora. Nemzetközi hírű irodalomfizikus, az írás és az atomfizika kapcsolatának kutatója.

Ne hagyja ki ezt sem: