Tanulj tinó

2016.08.25.
Olvasták: 3.9K

Tanulj tinó, ökör lesz belőled, mondja a magyar közmondás. Miért is? Mert a kiherélt bikaborjút, ha nem tanult bele a szekér vagy az eke húzásába, általában levágták igen fiatal korában. Hosszú életre tehát nem számíthatott.

Ezt a tételt látszik igazolni az az amerikai, kísérletképpen végzett kutatás, amely határozottan állítja, hogy az iskola, pontosabban, az iskolában eltöltött idő növeli a várható élettartamot. Ez természetesen nem vonatkozik a bukott diákokra, akik akárhány osztályt ismételhetnek, attól még nem jön meg az eszük. Ennélfogva ne is számítsanak hosszú életre.

A végzettség a fontos, nem az ész és nem is a kivégzettség, mert az nincs korhoz kötve ott, ahol még létezik halálbüntetés. Az iskolai végzettség. Minél magasabb, annál magasabb lehet a várható életkor. Van benne logika. Aki doktorátust szerzett, az nem fog éveken keresztül egy bányában robotolni, hiszen nagyon jól tudja, az ilyen munka mennyire megviseli az ember szervezetét. Hacsak valami bűncselekményért el nem viszik egy kőbányába. Ez sem valószínű, mert ma már a börtönök többsége (a kulturált nyugaton), inkább hasonlít egy szanatóriumra, ahol maximum a pihenés lehet fárasztó.

Akinek felsőfokú diplomája van, az feltehetően jobban keres egy köz- vagy segédmunkásnál, így adott esetben orvosi ellátására is többet tud költeni, akár hálapénz formájában is. Az orvosok pedig meghosszabbíthatják az életét. Magasabb jövedelménél fogva többet költhet minőségre. Mindenféle minőségre. Tágas lakásban lakhat dohos szuterénhelyiség helyett. Egészségesen táplálkozhat, válogathat a legjobb húsok, zöldségek és gyümölcsök között. Éves vakációját olyan helyen töltheti, ahol gondoskodnak nyugalmáról és kényelméről. Sok ilyen apróság évekkel tolhatja ki életének határát.

A középfokú végzettséggel rendelkezők valamivel rosszabb helyzetben vannak. Ők azok, akik beszorulnak a felső vezetők és az alájuk rendelt beosztottak közé, ezért felülről és alulról is komoly stressznek vannak kitéve. Többnyire még házastársaik is elégedetlenebbek a család körülményeivel, s bizony ez is le tudja strapálni az embert. Márpedig köztudott, hogy a túlzott igénybevétel, a stressz a legártalmasabb dolog a világon, ez rövidíti meg leggyorsabban az életet. Azért is, mert a stresszhatás oldása érdekében esetleg többet dohányzik, többet iszik, s e kétféle stresszoldónak komoly káros hatásai vannak.

A legalacsonyabb végzettség a legriasztóbb a várható élettartam szempontjából. Hiányzó iskolázottságuk okán nem is értik, miért. Ők cipelik a zongorát a művész koncertjére, ők söprik az utcákat, ők hordják a betontömböket oda, ahol ez gépi eszközökkel nem lehetséges. Egész életükben robotolnak, mégsem érzik, hogy akár egy fokkal is előrébb jutnának. Szervezetük a gyakran megerőltető munkavégzés miatt hamarabb lerobban, s az sem csoda, ha életkedvük a kelleténél korábban hervad el.

Az analfabétákról, azokról tehát, akik iskolát legfeljebb csak kívülről láttak, a szóbanforgó felmérés nem tesz említést. Úgysem tudnák elolvasni, ezért csak feleseleges idő- és papírpocsékolás lenne. Talán szóban is hiába magyaráznák nekik, hogy tanulj tinó, mindegy milyen ökör lesz belőled, akkor is tovább élhetsz.

Bányai Tamás

2017-ben bekövetkezett haláláig az Irodalmi Élet oszlopos szerzője volt. Társhonlapunk, a Regénytár közösségi díjat nevezett el róla.