Szörny egyetem

2013.10.14.
Olvasták: 832

Régi szabály, hogy az aranytojást tojó tyúkot addig kell etetni, amíg inspirációt érez a potyogtatáshoz. Hollywood értelmezésében ez úgy kerül át a valóságba, ahogy a Disney-Pixar stúdió viszonyul a sikerdarabjaihoz: az adott movie pénztárkönyvében még meg sem szárad a bevételt jelölő sokszámjegyű adat, a produkció ötlet szinten máris folytatódik. Nemrég az egyik ilyen busás hasznot hozó rajzfilm, a Disneyék által gyártott Szörny Rt. volt, és íme, láss csodát, most itt van az újabb szörnyfesztivál. Pontosabban az előzményfilm készült el, merthogy a második szörnyes rajzfilm azt az időszakot mutatja be, amikor az egyszemű, gombócszerű Mike, és a behemót szőrmók Sullivan még csak tanoncok voltak a gyerekijesztgetés szakmájában.

Azok a felnőtt olvasók, akik nem kifejezetten mozgékonyak ebben a témában – csakis magányos, gyermektelen, illetve unokátlan és rokon kisgyerektelen személyekről lehet szó – elég, ha annyit tudnak róla, hogy a Szörny Rt.-ben a Muppet show-ból ismert figurák eltorzított, kikarkírozott utódai szerepeltek egy sajátos, de az emberekére megszólalásig hasonlító szörnyvilágban. A poénoktól hemzsegő, friss, szellemes alkotás némi meglepetésre akkora siker lett, hogy szinte vonszolta maga után a folytatást.

Most tehát itt van a Szörny egyetem, amely a Keresztapa 2-höz hasonlóan megmagyarázza az előfilm előzményeit. Az ifjú, záptojás alkatú, küklopszszemű Mike ekkor még csak ábrándozik arról, hogy egyszer majd egyetemet végzett rémisztgetőként hozogatja rá a frászt az álmukból fölriadó gyerekekre, de ez az óhaj nagyon távolinak tűnik, mert Mike-ban nincs meg a félelmetességhez nélkülözhetetlen fizikai adottság. Az egyetemen találkozik a behemót Sullivannal, aki a Szörny Rt.-ben már elválaszthatatlan barátja, ám még ki nem bírják állni egymást. Végül a közös balsors kovácsolja őket egybe, merthogy  más-más okokból, de mindkettőjüket eltanácsolja a felsőfoktatástól az egyetem szó szerint is fura úrnője. A kis mitugrász Mike azért ebbe nem nyugszik bele egykönnyen. Rájön, hogy a céljai megvalósításához csapatot kell alakítania, hogy megnyerhessék az Egyetemi Rémületjátékokat. A csapat össze is, áll, de közük sincs a libabőröztetéshez. Mivel Sullivan státusa is finoman szólva ingatag, csatlakozik hozzájuk, és vele már versenyképesek lesznek. Vagy talán mégsem?

Ebből a rövid, és remélem, szpoilermentes ismertetőből talán kiderül, mennyire bugyuta a film meséje, és hogy a bugyutaságon túl mennyire szájbarágóan amerikai. Dolgozz keményen, győzd le önmagad, és akkor az előtted álló akadályokat is le fogod győzni. Ha pedig mögöttük nem azt találod, amire számítottál, az se baj, mert mindig van egy másik, talán még az elképzeltnél is kecsegtetőbb lehetőség. Nem menjünk bele, hogy ez a filozófia amerikai szinten is hová vezetett, és hogy mennyire hamisan cseng a korlátlan lehetőségek hazájában is, mert nekünk, európaiaknak, akik úgyszólván minden évtizedben átélünk valamilyen válságot, már elegünk van belőle. Tény viszont, hogy a szörnyes rajzfilm első része azért mégis hozott valami újat ebbe az zsánerbe. A poénjai például kifejezetten szellemesek voltak, és ez már untig elég ahhoz, hogy ne törjük a fejünket holmi féle  mögöttes tartalmakon.

A Szörny egyetem ehhez képest csak egy furcsa kotyvalék. Visszaköszön belőle a Harry Potter filmek iskolásvilága, a Sims játékok steril díszlete és még sok más motívum, sablon és klisé, ami ezt az előregyártott, cserélhető modulokból készült filmes világot áthatja. Egyvalami viszont nem vonhatóm kétségbe: nagyon tisztán látszik rajta, hogy a legkisebbeknek készült, így az a felnőtt, aki művészfilmszerű élményt várva próbálja megtekinteni, magára vessen. A látvány hibátlan, de ezt Hollywoodtól már megszokhattuk. Az is biztató, hogy a szörnyek egyáltalán nem félelmetesek, ezért az ovis csemetét nem kell tőlük eltiltani, legalábbis nem azért, mert a vicsorgó rémektől összeszedhet valamilyen maradandó lelki sérülést. Ilyesmi egész egyszerűen nem jöhet számításba, úgyhogy ha a célközönség igényeit vesszük alapul, akkor ez az alkotás maga a tökély. Szinte borítékolható vele az újabb kasszasiker, és hogy lesz még Szörny akármi 3 is.

Szörny egyetem (Monsters University) színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 110 perc, 2013
Rendező: Dan Scanlon;  szereplők: Billy Crystal (Mike hangja), John Goodman (Sullivan hangja), Steve Buscemi (Randy hangja), Helen Mirren (Csúszómászó dékánasszony hangja), Peter Sohn (Dagi Dömper hangja), Joel Murray (Don hangja), Sean Hayes (Terri hangja), Dave Foley (Terry hangja), Rob Riggle (Kenny hangja), Jennifer Tilly (Celia Mae hangja), Ken Jeong (Mack hangja), Kelsey Grammer (Henry J. Waternoose III hangja), Frank Oz (Jeff Fungus hangja), J.B. Smoove (Harold hangja). Értékelés: 3

 

Majoros Sándor

Jobb sorsra érdemes írócápa, polihisztor és twist again. A honlap gazdája, működtetője és túlnyomó többségében írója, olvasója. Utóbbi majdnem teljesen.

Ne hagyja ki ezt sem: