Revizorok a kórházban

2024.04.19.
Olvasták: 27

Belebotlottam egy cikkbe, amely szerint a kórházakban várható lesz a revizorok felbukkanása. Ellenőrzik majd az orvosokat, ami teljesen rendjén van, és ugyanígy a betegeket is, amit nem értek. A hivatalos magyarázat szerint utóbbira azért van szükség, mert a kórházak csak akkor kapják meg az ellátottak utáni finanszírozást, ha a páciensek az egyes beavatkozásokhoz előírt időt bent töltik az intézményben. A modern eljárások ugyanis már nem igényelnek hosszú ápolást, ezért gyakran hazaengedik a betegeket a kórházból, miközben papíron még bent fekszenek. Például kiveszik az ember fél veséjét, vagy a gyomra kétharmadát és másnap hazaküldik lábadozni, mondván, ha maradna, úgyis csak feküdne, ami a visszaélések melegágya.

Nem tudom megítélni, hogy ezzel javul-e majd az egészségügyi ellátások színvonala, de attól tartok, ez a revizorkodás nem futhat ki jóra. Képzeljük csak el, hogy fekszünk a kórházban, élet és halál között, ahogy illik, amikor kinyílik az ajtó, és nem a mama lép be egy nagy üveg dunszttal, hanem sok fürkészdarázs tekintetű ember. Kertelés nélkül rá is térnek a lényegre:

– Maga beteg vagy orvos?

Mondjuk, hogy az előbbi, mire jön a válasz, hogy akkor B2-es nyomtatványt kell kitölteni. Meg is kapjuk a papírt, és rajta sorjázódnak a kérdések, hogy mikortól, miért vagyunk itt, és hogy bűnvádi felelősség terhel bennünket, ha hamis adatokat adunk meg.

De a jó revizor nem éri be ennyivel. Ki kell ugrasztania a nyulat is a bokorból, ami jelen esetben az álbetegség ténye és valósága. Jönnek is a keresztkérdések, hogy mi a betegség pontos diagnózisa, és hogy reggel megvolt-e a szükséges székletmennyiség. Mindenre válaszolni kell, és mert a tét óriási, mármint olyan értelemben, hogy ha az ember nem betegként, hanem üdülési szándékkal hever a kórteremben, és ez kiviláglik, akkor olyan büntetést szabnak ki alá, hogy ahhoz képest a végbéltükrözés gyerekzsúros móka. Nem csoda, hogy a fekvőbeteg ettől az eljárástól villámgyorsan idegállapotba kerül, és függetlenül attól, hogy a veszélyeztetettek közé tartozott-e, vagy sem, rövid úton megüti a guta.

A revizor ezt könnyű kézzel nyugtázza, majd továbbmegy. Ugyanaz a löket hajtja, ami a parkolóőröket is kocsiról, kocsira: ha ott a cetli az üveg mögött, vagy ha a rendszámot beszkennelve csippen egyet az applikáció, nem termelődött bevétel. De nem bosszankodik. A másik utcában, betegszobában biztosan több szerencséje lesz.

Kipcsák Jakab

Komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkező íródeák, aki sajátos humoráról ismert. Egészen az Árpád házig visszavezethető táprszegyárosi kötődésekkel rendelkezik.

Ne hagyja ki ezt sem: