Hogyan kell jól viselkedni a börtönben?

2019.03.19.
Olvasták: 840

Olvasom, hogy az olaszliszkai lincselés egyik vádlottja, aki 17 évet kapott, és elvileg 2023-ban szabadulna, jó viselkedés miatt már jövőre visszatérhet félbehagyott tevékenységéhez. Ennek kapcsán a jó viselkedés az, ami számomra érdekes. Olyan ez, mint valami kitüntetés: minél nagyobb gazember valaki, annál jobban világít rajta az, hogy a böriben jól viselkedett. Brutális gyilkosok válnak kezes báránnyá a rácsok mögött, kiérdemelve ezt a nem egyszer években mérhető elismerést. Bizonyos vonatkozásban az, hogy a fogdában valaki jól viselkedett többet ér, mint a József Attila-díj, mert az utóbbiért csak 65 év felett kap az ember havi 120 ezret, ami akkor már nagyon sovány vigasz, tekintve, hogy a magyar emberek többsége 65 év felett villámgyorsan elhalálozik.

Ha tehát egy javakorabeli gyilkos, aki, mondjuk, 27 évesen kapott 17 évet, és ebből jó viselkedésért elengednek neki ötöt, nyert egy olyan fél évtizedet, amikor még élete delén van, tele energiával, ötletekkel és elszántsággal az újabb nagy ívű tettekhez.

De ha nem az anyagi oldalat nézzük, hanem az eszmeit, akkor is beleütközünk egy láthatatlan falba. Mit fed le az, hogy valaki jól viselkedik a börtönben? Nem handabandázik, hanem szót fogad, és tartja magát a szabályokhoz? Mit mást tehetne? Csak a dühöngő őrültek verekednek és handabandáznak, ott, ahol mindenki más meghúzza magát. Következésképpen a böriben mindenki jól viselkedik, aki legalább annyira normális, hogy büntethető. Ebből adódóan a jó viselkedésből származó kedvezmény mindenkinek ott virít a jövőképe legalján, mint konkrét, kézzel fogható lehetőség.

Innentől ez az egész szigorított fogházas dolog csak egy abszurd komédia. Azt is el tudom képzelni, hogy a jó viselkedésnek is vannak fokozatai, tehát ha valaki, extrém módon jól viselkedik, akár a teljes büntetést is megúszhatja. A bírósági tárgyalás ebben az esetben úgy nézne ki, hogy az életfogytos gyilkost az ítélethirdetés után alaposan szemügyre venné a bíró, majd kijelentené, hogy mivel az elítélt a tárgyalás időtartama alatt példamutatóan viselkedett – értsd: mindenben maximálisan, úriember módjára együttműködött –, megkapja az űbermagas kedvezményt, magyarán: mentesül a teljes büntetéstől és szabadon távozhat.

A jog és az igazságszolgáltatás közötti áthidalhatatlan ellentéteket látva ez bármikor be is következhet.

Majoros Sándor

Jobb sorsra érdemes írócápa, polihisztor és twist again. A honlap gazdája, működtetője és túlnyomó többségében írója, olvasója. Utóbbi majdnem teljesen.

Ne hagyja ki ezt sem: