Búcsú a medverektől

2021.05.13.
Olvasták: 526

Nem tudom, miért éppen most jutott eszembe az a népi bölcsesség, hogy: „pénz, asszony elverve jó”, amikor a csíksomlyói búcsú legújabb fejleményeiről szerettem volna elmélkedni. Egészen pontosan arról, hogy az idei zarándoklat nélkülözni fogja a medvéket és a magyarországi résztvevőket. A jelentős változásról szóló hír egészen újkeletű, és bár a címe alapján a kilakoltatás több medvét is érint, a cikk elolvasása után kiderül, hogy csupán egy anyaállatról és a bocsairól van szó.

Ezen a ponton föltárulkozik előttem a freudi mélység, vagyis már tudom, miért emlegettem fentebb az a bizonyos népi bölcsességet. Csakis azért, mert az erdélyi élettapasztalat szerint: „a sör nem ital, az asszony nem ember, a medve nem játék”. Habár a két elmélet metszéspontja az „asszony”, maradjunk inkább a medvénél.

A rakoncátlankodó mackócsaládot tehát kipaterolják Csíksomlóról, csak azért, mert gyakran molesztálta a vendégeket. Azt viszont elképzelni sem tudom, hogyan zajlik egy ilyen akció, de hogy a jogvédők nem hagyják majd szó nélkül, az szinte biztos. A medvéknek pont annyi joguk van a békés, háborítatlan élethez, mint az embereknek, így, ha valaki Strasbourgban nehezményezné a velük szemben lefolytatott eljárást, olyan kártérítésre számíthatnának, hogy abból szűkölködő téli álom helyett a Maldív-szigeteken tele pofával tömhetnék magukba a kínai mézet. Azt sem tartom kizártnak, hogy a jogerős határozat értelmében helyet kell majd nekik biztosítani a búcsún. A Hargita megyei kezdeményezés tehát fordítva is elsülhet. Márpedig, ha ez bekövetkezik, az precedens értékű lesz a jövőre nézvést, tekintettel a medvejogok széles körű alkalmazására úgy világ-, mint EU-szerte.

De most még a folyamat elején vagyunk, így a román környezetvédelmi hatóság minden bizonnyal kiküld néhány markos legényt a szóban forgó medvecsaládhoz , hogy egy pecsétes papír meglobogtatása után teherautóra pakolják az egész pereputtyot, tévéstől, szekrényestől, mindenestől. A búcsú emiatt talán nyugodtabb, talán meghittebb lesz, de hogy medvementesebb, az biztos. Csíksomlyóban így valósul meg a „Búcsú a medverektől”, ami első ránézésre talán suta fogalmazás, de Hemingway biztosan ezzel a címmel illette volna a róla írt regényét, ha kalandos élete során eljut Erdélybe, és szembe találja magát az ott meghonosodott népi bölcsességekkel. Olykor ezek is vannak olyan félelmetesek, mint egy afrikai vadászkaland.

Ne hagyja ki ezt sem: