Az ezeréves tojás

2021.06.10.
Olvasták: 539

Végre megoldódott a rejtély, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Nagyon úgy tűnik, hogy az utóbbi, mert erre nézvést nemrég találtak egy egészen hajmeresztő bizonyítékot. Izraelben, ahol a valódi Kánaán mellett egy archeológiai is létezik – ha az ország egy tetszőleges pontján odébb görgetünk egy göröngyöt a lábunk ujjával, alatta valamilyen leletre bukkanunk –, nemrég előkerült a föld alól egy ezeréves tojás. Kicsit megkövesedett, kicsit a fehérje is kifolyt, de a sárgája megmaradt, és ha lenne rá gusztus, akár rántottát is lehetne belőle készíteni.

Persze ezt csak feltételezem, mert a képről ítélve a szóban forgó tojás nem éppen a műfaj remeke, és nagy valószínűséggel a fénykorában sem volt az. Mondhatnám úgy is, láttam már szebb tojásokat is az életben, igaz azok nem voltak ezerévesek. A csodáról a közel-keleti klíma, vagyis a szárazság gondoskodott, mert az arrafelé a föld felett és a föld alatt egyaránt jól konzervál. Gondoljunk csak a holt tengeri tekercsekre. Ugyebár azok is szerves anyagra íródtak, mégsem rágta szét őket a penész. Gyakorlatilag minden, amit az izraeli föld betemet, az konzerválódik, éspedig úgy, hogy ehhez speciális előkészítésre sincs szükség. A most megtalált tojás nemes egyszerűséggel ott felejtődött egy udvar hátsó traktusában, vagy egy gecsemánihoz hasonló kert végében, ahol belepte a por, és ezzel elkezdődött számára a hosszú álom. Ha most nem kaparják elő, a világ végéig megmaradhatott volna ebben az állapotában.

Számomra csupán az a furcsa, hogy az elpottyantása miért éppen ezer éve történt. Sokkal misztikusabb lett volna ez a történet, ha a tojás kora egybeesik, mondjuk, Matuzsálemével, mert róla, a rendelkezésre álló anyakönyvi kivonatok alapján biztosan kijelenthetjük, hogy kereken 969 évet élt. A  tojás tehát letaszította a trónról az öreg Matut, bár az szebben hangzik, hogy ez a kicsiny, kavicsszerű képződmény visszaadta a tojástársadalom becsületét, mert mi tagadás, eddig nem nagyon vettük azt komolyan. A tojást javarészt evésre vagy politikusok meghajigálására használtuk, de sosem tűnődtünk el azon, hogy egy ilyen törékeny valami nagy idők tanúja lehet.

Ez most fényesen bekövetkezett, és a lehető legjobbkor, mert mint tudjuk, van ez a BLM-mozgalom, aminek mintájára formálódik az ELF (Egg Lives Forever) mozgalom is, csak még nincs hatóságilag bejegyezve, mert a szélsőségesen konzervatív Egyetemes Tyúkpárt megtámadta ezt a processzust bíróságon. Azt pedzegetik, hogy az ezeréves tojást is el kellett pottyantania valakinek, tehát ez az egész csak egy politikai trükk. Az ügyben még nem született ítélet, de úgy tűnik, azért ELF-esek lassan felülkerekednek, mert arra az észrevételükre, hogy tojás már van ezer éves, de mutasson valaki akár csak egy ilyen múlttal rendelkező tyúkot, sem a jog sem a tudomány nem tud mit kezdeni.

Vagy csak tojik erre az egészre.

Eblegor von Trottle

A Nagy Hadron Ütköztető Irodalmi Részlegének vendégprofesszora. Nemzetközi hírű irodalomfizikus, az írás és az atomfizika kapcsolatának kutatója.

Ne hagyja ki ezt sem: