A szép feleség és a hosszú élet

2018.12.11.
Olvasták: 971

Ma hirtelen megvilágosodásom támadt: rájöttem, mi a hosszú élet titka. Mint minden nagy horderejű tudományos fölfedezésnek, ennek is megvan a maga véletlenszerű előzménye, amiről – tekintve, hogy hamarosan legenda lesz – részletesen is beszámolok.

Éppen a vécén ültem, és mint minden, modern, haladó szellemű ember, a mobil telefonomat bogarásztam. Régebben újságot vagy ponyvát olvastam ezen a helyen, de a mai felgyorsult világban marad a mobil telefon. Ezen belül van egy kedvenc alkalmazásom, ami az adott naphoz kapcsolható fontosabb történelmi eseményekből szemezget. Nem térnék most ki, mi minden kapcsolható a mai naphoz, mert az jelen pillanatban mellékes, leszámítva egyvalamit, nevezetesen azt, hogy 1912-ben ezen a napon született Carlo Ponti, az alacsony, köpcös, már fiatalon is erősen kopaszodó olasz filmproducer, aki 1966-ban általános meglepetésre – és megrökönyödésre – elvette Sophia Lorent.

Régebben már írtam erről a gyerekkori traumámról, mert képtelen voltam felfogni ép ésszel, hogy az isteni Sophia hogyan mehetett hozzá ehhez a se nem szép, na jó, de azért kőgazdag pasashoz. Sok évtized kellett hozzá, hogy megértsem, nem a külső az, ami elvezet bennünket a boldogsághoz, és újabb néhány évtized, mire egyfajta visszacsatolásként megtaláljam az összefüggést a külső és a hosszú élet között.

Furcsa, de igaz, hogy ehhez a felismeréshez is Carlo Ponti vezetett rá, egészen pontosan az a tény, hogy magas kort megélve, 2007-ben hunyt el. Mivel az orvostudomány jelenlegi állása mellett alkatilag már fiatalon is a veszélyeztetett férfiak közé tartozott, hosszú életének titka minden kétséget kizárólag a szépséges feleség. Mindebből hajlandó vagyok messzemenő következtetéseket is levonni: minél szebb a feleségünk, annál tovább élünk, de hogy miért van ez, arról fogalmam sincs. Igazából nem is kell ezt érteni, mert elég az, ha egy adott körülmény pozitívan hat az életünkre. Gondolom, az indiánok sem vizsgálták tudományosan azokat a bogyókat, amelyektől elmúlt a lázas betegségük. Beszedték őket, mert erre predesztinálta őket a tapasztalat.

De mint minden igazi tudósban, bennem is megfészkelt a kétely: mi van akkor, ha ez a Carlo Ponti-féle jelenség csak egy anomália? Gyorsan rákerestem a neten a magas kort megélt férfiakra, különös tekintettel az ismert személyiségekre, és láss csodát: szinte kivétel nélkül az jött ki, hogy akinek szép felesége van, sokkal tovább élt, mint akinek csúnya.

Érdemes hát elgondolkodni ezen a korszakalkotó fölfedezésen, ami bármennyire is úttörő, azért csak egy lépés az üdvözülés felé vezető úton. Mert nem fedi le például a női hosszú élet titkát, pontosabban ezen a téren csak találgatni lehet. A logikus gondolkodás azt mondatja velem, hogy női viszonylatban ez úgy működik, hogy azok a hölgyek érnek meg magas kort, akiknek csúnya férjük van. Vagy semmilyen.

Majoros Sándor

Jobb sorsra érdemes írócápa, polihisztor és twist again. A honlap gazdája, működtetője és túlnyomó többségében írója, olvasója. Utóbbi majdnem teljesen.

Ne hagyja ki ezt sem: