A nyomda száműzött ördögöcskéje

2014.04.01.
Olvasták: 826

Ma hivatalosan is a tréfák világnapja van, pontosabban annak a globális mértékű kísérletnek az ünnepe, amelynek során a konzekvens módon gondolkodó emberek megpróbálják egymást lóvá tenni. Ez többé-kevésbé sikerül is, mert éppen a következetes gondolkodás az, ami kizárja az ugratások elleni védekezést, magyarán: napi teendőink nyűgét cipelve hajlamosak vagyunk megfeledkezni ennek a napnak az önmagán túlmutató jelentőségéről.

A tréfa egyébként sokszor teljesen független az emberi szándéktól. Jó példa erre a nyomda ördögének szerteágazó tevékenysége, amely – vagy aki – évszázadokon át keserítette meg az írott szó iránt szomjazó, művelt emberiség életét. Ez a virtuális lény sok száz olyan emblematikus nyomdahibáért felelős, amelyek a maguk idejében egy pusztító erejű földrengéshez hasonló módon döntötték romba a jobb sorsra hivatott zsurnaliszták életét. Előttünk, magyarok előtt talán az a diabolikus nyomdahiba a legismertebb, amikor a nagy Sztálin haláláról hírt adó szalagcímben „mély megrendeléssel” szerepelt „mély megrendüléssel” helyett, de ennél kisebb jelentőségű, kacagtatóbb példák is bőven akadnak a nemzeti mítosztárunkban. A pesthidegkúti részönkormányzat lapjában, a Hidegkúti Hírekben a kilencvenes évek elején például „hidegkúti késviselők” jelent meg „hidegkúti képviselők” helyett. Még az érintettek is dőltek a röhögéstől, pedig akkoriban még ólomszedéses technikával készültek az újságok, tehát ami megjelent, az úgy is maradt, az idők végezetéig.

Ma már nem így van. A nyomtatott sajtó végnapjait éli, és ennek a szóban forgó kisördög a legnagyobb kárvallottja. Ha ez a trend tovább folytatódik – márpedig miért ne folytatódna –, maholnap a kacagtató nyomdahibákról is lemondhatunk. Az ok egyszerű: a webes publikációkban ördögi praktikák következtében megjelenő elütéseket könnyebb kijavítani, mint elűzni magunktól egy pajkos, április elsejei gondolatot.  Kivéve talán ezen a napfényes, nemhivatalos ünnepen.

Majoros Sándor

Jobb sorsra érdemes írócápa, polihisztor és twist again. A honlap gazdája, működtetője és túlnyomó többségében írója, olvasója. Utóbbi majdnem teljesen.

Ne hagyja ki ezt sem: